miercuri, 7 ianuarie 2009

Seminţele urii - Opriţi războiul!

Continui să mă întreb: De ce? Cu ce scop? Cine este vinovatul, masacrelor ce-şi lasă amprenta sângeroasă asupra acestei lumi? În Irak, în Afganistan, în teritoriul Palestino-Istraelitean, sunt ucişi trecători, oameni nevinovaţi şi, probabil, în aceste state ura este alimentată de nedreptate, de oprimare, de prejudecăţi care îi orbesc pe oameni în faţa realităţii.
O vreme, ca adolescent, am crezut ce mi s-a spus. Astăzi nu mai cred. Astăzi văd cum nu am văzut niciodată, cât de perfid este omul ce se lasă condus de interese meschine, condus de cel rău. Mi-am dat seama că mă-nşelasem, pentru că înainte de toate ura porneşte din necredinţă. Versetul 15, cap. 3, din Ioan, mi-a întărit acest crez:"Oricine urăşte pe fratele său, este ucigaş de oameni...", deci poţi învinge ura prin iubire. Cu toate acestea întrebările s-au născut din noi când, am găsit scris: "vreme este de iubit şi vreme este de urât" - (Ecleziastul 3, 1-8), dar Domnul nu m-a lăsat în necunoştinţă. El m-a făcut să-nţeleg că trebuie să iubesc dreptatea şi să urăsc nelegiuirea, să fac distincţie între a urî ce este rău şi a-i urî pe cei ce fac răul. Am privit spre Domnul Iisus: El a urât păcatul dar a încercat să-i ajute pe păcătoşi ( Matei 23, 27; Luca 7, 36-50). A condamnat violenţa, crima, dar s-a rugat pentru cei ce-L răstigneau ( Matei 26, 52; Luca 23, 24. Şi chiar dacă lumea îl ura de moarte, El şi-a dat viţa pentru a oferi viaţă lumii (Ioan 6, 33).
Iată modelul spre care trebuie să privim, pentru că numai aşa vom înţelege sfaturile:
"Nu răsplătiţi nimănui rău cu rău. Purtaţi grijă de cele bune înaintea tuturor oamenilor. Dacă se poate trăiţi în bună pace cu toţi oamenii. Nu vă răzbunaţi singuri, iubiţilor, ci lăsaţi loc mâniei (lui Dumnezeu), căci scris este: "A Mea este răzbunarea, Eu voi răsplăti, zice Domnul", Deci dacă vrăjmaşul tău este flămând, dă-i de mâncare, dacă îi este sete, dă-i să bea, căci făcând acestea vei grămădi cărbuni de foc pe capul lui. Nu te lăsa biruit de rău, ci biruielte răul cu bine" (Romani 12, 17-21)
În momentul în care facem aşa, înseamnă că iubirea a învins.

Aştept cu nerăbdare clipa când toţi oamenii vor fi învăţat să se iubească unii pe alţii, când însuşi Dumnezeu va pune capăt urii.
Haideţi să ne schimbăm modul de gândire, de trăire a Cuvântului lui Dumnezeu, pentru că atâta timp cât mai există ură în viaţa noastră, în jurul nostru, înseamnă că nu luminăm îndeajuns.
Ura poate fi învinsă de cei care trăiesc Evanghelia şi nu de cei care vorbesc numai despre ea. Trebuie mai întâi să începem cu noi. Să biruie iubirea în noi şi atunci ura va fi biruita şi în lume.

Să ne rugăm pentru palestinieni. Să ne rugăm pentru pacea Ierusalimului.

4 comentarii:

Anonim spunea...

,,Aştept cu nerăbdare clipa când toţi oamenii vor fi învăţat să se iubească unii pe alţii, când însuşi Dumnezeu va pune capăt urii." >:D<

Hai să ne contaminăm de Iubirea Lui Hristos şi să îi contaminăm pe cei din jur! Să facem un lanţ de iubire până în Palestina...Iar visez!

Sunt o visătoare...Visez tot ceea ce pare imposibil...relaţii armonioase între toţi oamenii...creştini autentici purtători de Hristos...pace peste tot...flori...soare...curcubeu...îngeraşi...oameni zâmbind sincer...Visez Iubirea ,,la ea Acasă"...

Visez mereu...şi uneori ,,ajut" la împlinirea visului...Oare greşesc?!

Sorin M. spunea...

Nu, nu gresesti Mariana, iar ideea cu un lant viu cred ca ar prinde bine. Daca nu trupeste macar sufleteste prin rugaciune.
Hai sa ne unim mainile in rugaciune si visul va deveni realitate

Anonim spunea...

Când a început războiul acesta, m-am rugat şi inima mea a fost copleşită de tristeţe. Am rămas fără nici o idee, fără nici un sfat.
Este uşor să iei imediat o poziţie, mai ales pentru că ştim că poporul Israel este poporul lui Dumnezeu.
Mi-am luat Biblia şi am căutat în Vechiul Testament versete care se leagă de Israel.

Să nu mă înţeleagă nimeni greşit, sunt pentru Israel şi voi fi pentru Israel.

În Biblia am găsit unele versete despre viaţa roabei Agar şi copilul ei, Ismael.
"Şcoală, ridică copilul şi-L ţine de mână, căci am să fac din el un popor mare ! ... Şi era Dumnezeu cu copilul şi a crescut acesta..."
(Facerea 21, 18 şi 20) .

Deci ce fac sau ce au făcut palestinenii, Hamas-ul, PLO-ul ş.a.m.d. este un lucru, dar totuşi, Dumnezeu iubeşte şi poporul palestinean. Citind aceste versete, am simţit mila lui Dumnezeu pentru un popor necăjit, necăjit şi sărac din cauza conducătorilor lui orbiţi de ură.

M-am rugat şi mă rog pentru ca politicenii importanţi ai lumii să reuşească să-i scoate pe ambele părti din impasul acesta.
Dar mă rog şi pentru familii palestinene şi pentru aceşti copii care, peste câteva ani după ce au crescut mare, vor cade poate şi ei în capcana radicalilor.

Totuşi, nu pot ignora cât de mult a suferit poporul Israel în ultimele decenii. 60 de ani trăiesc ei intr-o stare de război. Oameni nevinovaţi sunt terorizaţi de rachetele Qassam care zboară zilnic în oraşele lor.
Noi, care trăim intr-o ţară paşnică nu ne putem închipui ce înseamnă să trăieşti intr-o astfel de situaţie.

"Laudă, Ierusalime, pe Domnul, laudă pe Dumnezeul tău, Sioane,
Că a întărit stâlpii porţilor tale, a binecuvântat pe fiii tăi, în tine.
Cel ce pune la hotarele tale pace..."
(Psalmul 147, 1-3a)

Mă rog pentru poporul Israel, dar mă rog şi pentru familiile palestinene, care la ora actuală trec prin multe suferinţe.

Sorin M. spunea...

Multumesc Mathias, imi era dor de cuvintele tale. Ai dreptate, nu putem da sfaturi, ne putem insa ruga.
" Doamne, dă aevea pacea ta cerească,
Care întăreşte din fricoşi profeţi,
Măduva ce-mpinge seva să-nflorească,
Doamne, dă-mi aevea pacea cea cerească.

Pacea lumii zace pe vărsări de sânge,
Şi rodeşte bobul viitoarei uri,
Pacea ta răsfrânge Raiul în făpturi
Cel înfrânt e-o jele care frânge,
Pacea lumii zace pe vărsări de sânge" ( Nichifor Crainic)