duminică, 11 aprilie 2010

Polonia, în lacrimi...să pângem cu cei ce plâng, să ne rugăm cu cei ce se roagă

Polonezi îndureraţi de moartea preşedintelui

"O mare de lacrimi şi flori, aşa arată Polonia, acum în stare de şoc. Ieri dimineaţă şi-a pierdut preşedintele şi o parte din elită. Lech Kaczynski, liderul de la Varşovia, Prima Doamnă şi zeci de demnitari de marcă ai ţării au pierit într-un tragic accident aviatic în Rusia. Vestea că liderul lor nu mai e a căzut ca un trăznet în Polonia. Fratele geamăn al liderului polonez, Jaroslaw Kaczynski, trăieşte, deşi iniţial toate agenţiile de presă anunţau că fostul premier era în avionul prăbuşit.

Numai la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, cetăţean polonez, s-a mai adunat atâta lume în stradă. Durerea e la fel de mare. Autorităţile au anunţat o săptămână de doliu.


"Totul s-a schimbat astăzi"

Cu miile au venit polonezii în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, un adevărat loc de pelerinaj în ultimele ore. Au stat în linişte, au adus flori, au plâns, s-au recules. Clopotele bisericilor bat îndelung. Oameni obişnuiţi sau înalţi demnitari, toţi sunt înmărmuriţi. Administraţia prezidenţială le-a pus la dispoziţie o carte de condoleanţe pentru mesaje în memoria celor dispăruţi şi a fost organizată o slujbă de comemorare în aer liber...."


Citiţi tot articolul pe: www.evz.ro

"Pe lângă preşedintele şi prima doamnă a Poloniei, în accidentul aviatic din regiunea Smolensk şi-au mai pierdut viaţa încă 14 oficiali polonezi. Numărul total al morţilor este de 132.

În urma accidentului aviatic produs sâmbătă în Rusia şi-au pierdut viaţa 16 oficiali polonezi, printre care preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi soţia sa, se arată în lista oficialilor polonezi aflaţi la bordul avionului. făcută publică de Sofia News Agency. Deşi se zvoneşte că fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw, s-ar fi aflat şi el la bordul avionului, acesta nu se regăseşte pe lista oficială.

Printre oficialii polonezi decedaţi se mai numără Sławomir Skrzypek, guvernatorul Băncii Centrale şi Jerzy Szmajdziński, vicemareşal al armatei poloneze, fost ministru polonez al Apărării şi candidat la preşedinţia Poloniei în alegerile de anul acesta.


Pe listă se mai află Władysław Stasiak, şeful administraţiei prezidenţiale, Aleksander Szczygło, şeful Biroului naţional de securitate, Paweł Wypych, secretar de stat în cancelaria preşedintelui Poloniei, Mariusz Handzlik - subsecretar în administraţia prezidenţială, Andrzej Kremer, viceministru de externe, Franciszek Gągor, şeful Statului Major al armatei poloneze, Andrzej Przewoźnik, vicepreşedintele şi secretar al comisiei pentru comemorarea victimelor masacrului din Katyn, Grzeogrz Dolniak - membru al Statului Major, Przemysław Gosiewski şi Zbigniew Wassermann, ambii membri ai Statului Major al Poloniei.


Deşi presa a relatat iniţial că la bordul avionului s-ar fi aflat 87 de persoane, Comitetul de Investigaţie al procurorului-şef al Rusiei a înaintat cifra de 132 de oameni, într-un comunicat de presă. Toţi cei aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa"



Bunule Doamne, aminteşte-Ţi de robii Tăi amintiţi mai sus cu numele dar şi de cei a căror nume încă nu s-a spus şi iartă-le lor greşelile pe care le-au săvârşit în timpul vietii lor, pentru că nimeni nu este fără de păcat în afară de Tine, care ai puterea să dai pace celor plecaţi dintre cei vii.

Prin Dumnezeiasca Ta înţelepciune şi dragoste pentru oameni, Tu binecuvântezi şi dai fiecăruia ceea ce are nevoie. Mântuitorule, odihneşte sufletele robilor Tai
amintiţi mai sus cu numele dar şi de cei a căror nume încă nu s-a spus care şi-au pus nădejdea în Tine Atotputernicule.

Dumnezeul duhurilor şi a tot trupul, Care ai călcat moartea şi pe diavolul l-ai surpat şi ai dăruit viaţă lumii Tale, Însuţi, Doamne, odihneşte şi sufletele adormiţilor robilor Tăi amintiţi mai sus cu numele dar şi de cei a căror nume încă nu s-a spus, în loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea, şi orice greşeală au săvârşit ei cu cuvântul, cu fapta sau cu gândul, ca un Dumnezeu bun şi iubitor de oameni, iartă-le lor. Că nu este om care să fie viu şi să nu greşească; numai Tu singur eşti fără de păcat; dreptatea Ta este dreptate în veac şi cuvântul Tău este adevărul”, întrucât Hristos este „învierea şi viaţa şi odihna adormiţilor robi.

Amin.

4 comentarii:

ina spunea...

Doamne, iartă-i pe toţi cei pomeniţi! şi alină-le durerea şi dorul celor rămaşi plângând...

Sorin, mă gândesc sincer, cât de pregătită sunt eu în cazul unei morţi subite...Dacă eram şi eu în acel avion? Dacă maşina cu care am călătorit ar fi...Dacă?...
Îmi trăiesc fiecare zi ca şi cum ar fi ultima?!...Am dăruit tot ce am avut de dăruit ca acolo în Veşnicie să mă aştepte o potecă plină de faptele iubirii mele de pe pământ?!...

Doamne, dă-mi mâna Ta, prin valea aceasta a umbrei morţii!...

elena marin-alexe spunea...

Cumplit, acest accident.Dumnezeu sa binecuvanteze familiile indoliate!
Pot spune ca:Intr-adevar...ziua de maine nu ne apartine!

Silviu spunea...

Da, sa fim solidari...asa cum bine ai spus in titlu...Abia acum inteleg si mai limpede ceea ce spuneai cu cateva zile mai inaninte citandul pe Traian Dorz: "În fiecare zi se sapă alte mormite în care se uită mereu alţi privitori.
Până îi vine fiecărui privitor rândul să fie acoperit şi el în câte unul din mormitele care se tot sapă.
Curând va veni cineva să se uite şi în mormântul meu, şi în mormântul tău!
Ce se va vedea oare în el atunci?
Deşertăciunea unei alergări zadarnice? Sau sfârşitul fericit al unei alergări mântuitoare? Tu vrei sau nici nu vrei să te gândeşti la asta?"

Doamne, fa sa-mi vad goliciunea sa ma pot umple apoi cu Tine! Sa nu mai stau cu teama in san ca te voi pierde. Iata sfarsitul nostru nu-l putem stii...
Iara-ne si iarta si pe cei ce au pierit ai acest grav accident. Iar pe poporul Polonez inatrestel, solidarizeazal sa nu uite de Tine.

Minicoleta spunea...

un dar pentru blogul tau, Sorin, vino si il ia de pe blogul meu
cu bucurie, Mirela :)