miercuri, 24 iunie 2009

Sfaturi primite şi iar la semeni răspândite ( VIII)

- "Nu poate fi vorba de regrete când îţi aminteşti de cele întâmplate în trecut, ci de dulceaţa melancoliei care nu este suferinţa, ci parfum al unei flori evaporate."
- " Când te vezi prăbuşit la pământ de dureri şi ai lipsă de putere; când vezi că nimic nu te mai mulţumeşte, nu te mai întăreşte.... El, Domnul este Cel care, "..dă tărie celui obosit şi măreşte puterea celui ce cade în leşin" Isaia 40:29 Cei ce se încred în Domnul îşi înoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă şi nu obosesc, umblă şi nu ostenesc! v:31. Fiţi întăriţi în Dumnezeul Puterii! "
- " Dobâdeşte pacea, şi mii de oameni din jurul tău se vor mântui. Atunci când un om se află într-o stare de pace a minţii, el poate de la sine să le ofere celorlalţi lumina necesară luminării raţiunii. Această pace, ca pe o comoară nepreţuită, Domnul nostru Iisus Hristos a lasăt-o drept moştenire ucenicilor Săi înainte de moarte. (In. 14,27) Apostolul mai spunea despre ea : "şi pacea lui Dumnezeu, care covârşeşte orice minte, să vă păzească inimile şi cugetele voastre întru Hristos Iisus" (Filip. 4,7) Introdu mintea înlăuntrul inimii şi dăi de lucru acolo cu rugăciunea; atunci pacea lui Dumnezeu o umbreşte şi ea se află într-o stare de pace. Trebuie să ne obişnuim să tratăm jignirile venite de la alţii cu calm, ca şi cum insultele lor nu ne privesc pe noi, ci pe altcineva. O astfel de practică ne poate aduce pacea inimii şi o poate face lacaş al lui Dumnezeu însuşi. " (Sfântul Serafim al Sarovului )
-
Nu fii trist că Dumnezeu nu-ţi dă ceeace-I ceri. Fii bucuros că nu-ţi dă ceeace meriţi.
- „Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul/păcătoasa!”
„Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-mă pe mine, păcătosul/păcătoasa!”

Spune fratele meu şi sora mea, cu buzele şi cu inima neîncetat aceste cuvinte mântuitoare, deoarece luminează mintea, liniştesc inima, ard păcatele şi izgonesc pe necuraţi.
-
"Cine vrea ca Dumnezeu să-i asculte grabnic rugăciunea, de fiecare dată când se ridică şi întinde mâinile către Dumnezeu, mai înainte de toate şi mai înainte de a se ruga pentru sufletul său să se roage pentru sufletul duşmanilor lui. Purtându-se astfel, ori de câte ori Îl va ruga pe Dumnezeu Acesta îl va asculta. " ( Avva Zenon )
-
"Nimeni nu-şi poate lua o funcţie de înaltă răspundere singur, ci numai dacă i s-a dat din cer (Ioan 19.11).
De aceea noi suntem datori să-i privim pe aceşti oameni totdeauna cu seriozitate şi respect." (Traian Dorz)
- Să nu ai încredere nici în inima ta până nu-i despătimită.
- Munceşte ca şi cum n-ai muri niciodată, dar îngrijeşte-te de suflet ca şi cum ai muri mâine!
- "Veti zice: Cum, oare, e cu putinta sa suferim jignirile?
Cum - întreb eu - aceasta n-ar fi cu putinta? Cuvintele pricinuiesc, oare, vreo rana? Lasa pe trup vreo zgârietura? Ce rau fac? De vrem, le putem suferi. Sa facem legamânt ca le vom suferi - si, sa vedeti, le vom suferi." ( Sf. Ioan Gură de Aur )
-
"Înainte de a-ţi trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreptatea Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o în mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci o poţi duce. Ţine-o bine, şi urcă de pe Golgota spre Înviere!" ( Arhimandrit Arsenie Papacioc )
-
Ce-nseamnă a-L urma pe Hristos?
Înseamnă a ne întoarce ca acest lepros, din cei zece, şi a spune: "Doamne, îţi mulţumesc pentru ceea ce mi-ai dat, îţi mulţumesc pentru viaţa pe care mi-ai dat-o, ajută-mă să o duc, aşa cum este ea! Mi-ar plăcea să am alta, mi-ar plăcea să fiu altfel, să trăiesc altfel, dar ajută-mă să o duc pe aceasta pe care mi-ai dat-o!" Amin!
- Sfântul Macarie ştia că nu ştim să ne rugăm, dar ne dă un sfat: „Omule, eu ştiu că tu nu ştii să te rogi! ( el ştia ce înseamnă rugăciunea, că era mare stâlp al Ortodoxiei) - dar îţi dau un sfat: Roagă-te cum poţi tu! Dar roagă-te adeseori!“ Că din deasa rugăciune, omul începe a se învăţa rugăciunea adevărată.
- Caută să-L vezi pe Dumnezeu în tot ceea ce te înconjoară!
- "Să ia bine seama orice tânar la aceste adevăruri. Căci, dacă nu se va simţi adânc legat de rădăcina sănătoasă a credinţei înaintaşilor săi, nici nu va putea creşte drept.
Nici nu va putea avea urmaşi buni şi roade vrednice.
Pomul rupt de rădăcină se usucă şi piere." (Traian Dorz)

4 comentarii:

Miriam spunea...

"Nu poate fi vorba de regrete când îţi aminteşti de cele întâmplate în trecut, ci de dulceaţa melancoliei care nu este suferinţa, ci parfum al unei flori evaporate."

O dulce melancolie îmi stăruie în suflet...O plăcută mireasmă mă înconjoară...şi nu pot să zic decât: ,,Doamne, eşti prea frumos! Eşti prea minunat! Iubirea Ta e atât de mare!"

Sorin, sunt excepţionale aceste mărgăritare!Mulţumesc!

Bejenaru Gabriela spunea...

iti doresc o zi plina de iubire si d prieteni de sanzaiene

Mira spunea...

Este foarte frumos ceea ce ai scris.

Minicoleta spunea...

"Nu poate fi vorba de regrete când îţi aminteşti de cele întâmplate în trecut, ci de dulceaţa melancoliei care nu este suferinţa, ci parfum al unei flori evaporate." - si mie mi s-a oprit privirea la primele cuvinte.
de altfel toate sunt pline de invataminte. :)