vineri, 12 iunie 2009

Sfaturi primite şi iar la semeni răspândite ( VII )


- Oricine, în necazurile sale, s-a împărtăşit din marile binefaceri, binecuvântări şi minuni ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, este dator să le vestească mereu şi tuturora, spre slava lui Dumnezeu şi spre îmbărbătarea acelora care vor mai ajunge vreodată în astfel de stări, ca să aibă credinţă, să alerge şi ei la Dumnezeu, să-I ceară şi ei ajutorul Lui şi, căpătând acest ajutor, să-L laude după cuviinţă (Ps. 107. 21-22) (Traian Dorz)
- "Orice credincios lucrător pentru Domnul va avea neapărat de-a face cu gurile bârfitoare, cu gurile uneltitoare, cu gurile mincinoase. Aceste guri rele se vor ţine mereu pe urmele lui ca nişte căţele, lătrându-l neîncetat şi muşcându-l cât mai otrăvitor şi mai vrăjmaş, ori de câte ori li s-ar da vreun prilej să facă asta. Vai de sufletele lor! De mii de ori ar fi fost mai bine să nu se fi născut." (Traian Dorz)
- "Când vei înţelege că eşti o frunză trecătoare în anotimpul numit numit de toti "viaţă", atunci vei pune mai mare preţ pe acest dar mult prea fragil şi mult prea trecător. Când vei simţi măcar pentru câteva clipe suferinţa şi lacrimile acestei lumi, când te vei simţi responsabil măcar cu o mică parte din singurătatea şi tristeţea acestei existenţe, atunci vei cântări mai bine faptele tale...." (Monahul Neofit)
- Când vi se strânge stomacul dacă vă gândiţi la o anumită persoană, înseamnă că nu aţi iertat-o cu adevărat. Secretul ascultării rugăciunii este IERTAREA
- "Ori esti ortodox in fiecare clipa a zilei, in fiecare situatie a vietii, ori nu esti deloc ortodox. Ortodoxia noastra nu se manifesta doar in conceptiile religioase, ci in fiecare lucru pe care il facem sau il spunem. Multi dintre noi nu suntem constienti de responsabilitatea crestina pe care o avem in latura aparent lumeasca a vietii noastre. Persoana care are o adevarata conceptie crestin-ortodoxa traieste fiecare clipa a vietii sale ca ortodox. " ( Parintele Serafim Rose )
- Să cugetăm la starea noastră faţă de Dumnezeu şi de harul Său. Primim harul lui Dumnezeu spre îmbunătăţirea noastră duhovnicească sau în deşert primim harul lui Dumnezeu?( 2 Corinteni 6, 1) Cînd Domnul Iisus ne porunceşte: Vino, de urmează Mie ( Luca 18, 22), Îl auzim şi îi răspundem afirmativ?
Să ne străduim, dar, să primim. harul lui Dumnezeu spre câştigul nostru şi nu în deşert. Să începem acum a fi împreună lucrători cu El pentru mântuirea noastră.
- "Ce îngrozitoare este starea care te înghite ca o mlaştină sau ca un balaur, starea din care nu mai vezi nici o scăpare. Dar nu deznădăjduiţi nici chiar atunci. Mai este o salvare la Dumnezeu! El are întotdeauna încă o uşă de salvare..." (Traian Dorz)
-
"Dacă vom trăi ca şi cum ar fi să murim în fiecare zi, nu vom păcătui...nici nu ne vom ,mânia pe nimeni, nu vom ascunde nicio comoară în pământ, ci - aşteptând în fiecare zi moartea - nu vom stăpâni niciun lucru, vom ierta tuturor toate păcatele, nu vom fi cuprinşi nici de pofta desfrânării, nici de vreo plăcere ruşinoasă. Căci pururea frica puternică şi primejdia chinurilor topeşte dulceţa păcatelor deşarte şi înalţă sufletul şovăitor." ( Sf. Antonie cel Mare )
- "Noi suntem obijnuiti cu oameni care, cand sufar chiar si numai o durere de cap sau de un dinte, umplu lumea cu vaicareli si nu mai sunt in stare sa lucreze chiar nimic!... Atunci cum sa poti intelege indeajuns si cum sa poti spune cat de mare trebuie sa fi fost puterea, sau credinta, sau rabdarea aceluia care, in mijlocul celor mai grele suferinte fizice si morale, a lucrat totusi cat n-au fost in stare sa faca o mie de "uriasi" sanatosi? " (fratele Traian Dorz despre Parintele Iosif Trifa)
-
"Nu te rezema niciodată numai pe ceea ce fac alţii pentru tine, oricâte merite ar avea ei înaintea lui Dumnezeu. Nu te mulţumi numai că ai plătit la biserică să se roage pentru tine. Nu rămâne numai la rugăciunea pe care o fac pentru tine cei ce se roagă fierbinte pentru iertare şi mântuirea ta, pentru vindecarea şi izbăvirea ta. Ci tu însuţi ZDROBEŞTE-ŢI INIMA ÎN LACRIMI ŞI POCĂINŢĂ. Numai aşa vei avea folos de rugăciune." (Traian Dorz)
- "Deci, fratele meu, hrăneşte-te în linişte din Cuvântul lui Dumnezeu! Domnul are grijă şi de lipsurile traiului tău. Umblă flămând după Cuvântul lui Dumnezeu şi le vei avea pe toate. Şi cheamă-i şi pe alţii în gloata celor cinci mii, ca să simtă şi ei minunea cum Domnul sporeşte "pâinea" şi "peştele" din casa lor." ( Pr. Iosif Trifa - Biblia Cartea vieţii )
- "Rugăciunea poate întoarce, prin voia lui Dumnezeu, multe planuri ale celor răi, spre mântuirea şi biruinţa noastră (Filipeni 1. 19). Şi ne poate grăbi revederea cu cei pe care îi iubim şi îi dorim (Filimon 22). Numai să nu încetăm a ne ruga niciodată (I Tesaloniceni 5. 7). Să ne rugăm mereu fierbinte şi plini de credinţă (Iasc 5. 15)." (Traian Dorz)
- Viaţa noastră e cea mai importantă predică. Unde este trăire nu există formalism. Nu ne putem bizuii doar pe talentul nostru de oratori, metodici oratorice care pot fi învăţate. Trebuie să trăim ceea e spunem, pentru că altfel, singuri ne producem şi producem şi altora, mult rău, „pentru că litera ucide, iar Duhul face viu

Niciun comentariu: