sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Sfaturi primite şi iar la semeni răspândite ( XXI )


„Biserica lui Hristos trăieşte şi este liberă. În ea ne mişcăm şi vieţuim, întru Hristos Cel care este Capul ei. În El avem libertate deplină. În Biserică cunoaştem adevărul şi adevărul ne va face liberi (Ioan 8:32).

Eşti în Biserica lui Hristos de fiecare dată când ridici pe cel cazut in intristare, ori cand faci milostenie celui sarac, si îl vizitezi pe cel bolnav. Eşti în Biserica lui Hristos când eşti bun şi înţelegător, când refuzi să te mânii pe fratele tau, chiar şi atunci când ţi-a rănit sentimentele.
Eşti în Biserica lui Hristos când te rogi: "Doamne, iartă-l."
Când munceşti cinstit la slujba ta, întorcându-te obosit seara acasă, dar cu zâmbetul pe buze; când răsplăteşti rîul cu dragostea - eşti în Biserica lui Hristos.


Nu vezi, aşadar, tinere prieten, cât de aproape este Biserica lui Hristos? Tu eşti Petru şi Dumnezeu şi-a clădit Biserica Sa pe tine.
Tu eşti piatra Bisericii Sale împotriva căreia nimic nu poate izbândi...
Să clădim biserici cu credinţa noastră, biserici pe care nici o putere omenească nu le poate doborî, o biserică a carei temelie este Hristos... Simte-l pe fratele tău lângă tine. Nu întreba niciodată: "Cine e el?" Mai degrabĂ zi: "Nu e un strain; este fratele meu. Este Biserica lui Hristos la fel ca Şi mine". "

”Creştini ortodocşi, păstraţi cu sfinţenie harul ce vi s-a dat!
Nu îngăduiţi ca el să devină o chestiune de obişnuinţă.
Nu-l măsuraţi după măsura omenească şi nu vă aşteptaţi ca el să pară logic sau pe înţelesul celor care nu sunt capabili să pătrundă nimic din ceea ce depăşeşte omenescul sau celor care cred că îl pot obţine altfel decât arată predania Sfintei Biserici a lui Hristos dintotdeauna.
Căci adevărata Ortodoxie, în mod necesar, apare cu adevărat "nelalocul ei" în aceste vremuri satanice; o minoritate din ce în ce mai accentuată a celor dispreţuiţi şi cam "nebuni", siliţi să trăiască în mijlocul unei mase al cărei "revivalism" religios este inspirat de un cu totul alt fel de duh.”

„De îndată ce începi să afirmi că:"Aceşti oameni nu fac lucrurile aşa cum trebuie", trebuie să te opreşti şi să-ţi dai un avertisment lăuntric. Chiar dacă e adevarat – aşa cum se întâmplă adesea, într-o anumită măsură – această atitudine critică este un lucru extrem de negativ care nu te va duce nicăieri. În cele din urmă, te-ar putea aşeza în afara întregii Biserici.
Aşadar, trebuie să îţi aduci aminte să nu judeci sau să te crezi atât de înţelept încât să "ştii mai bine". Din contră, încearcă să înveţi, poate fără cuvinte, de la unii dintre oamenii pe care îi critici."

„Ideea, absolut necesară pentru supravieţuirea noastră ca ortodocşi astăzi, este că trebuie să înţelegem condiţia noastră de creştini ortodocşi în ziua de azi; trebuie să înţelegem profund vremurile în care trăim, cât de puţin cunoaştem şi trăim de fapt Ortodoxia, cât de departe suntem nu numai de sfinţii din vremurile de demult, ci chiar de creştinii obişnuiţi de acum o suta de ani sau chiar de cei din generaţia trecută şi cât de mult trebuie să ne smerim pentru a supravieţui ca şi creştini ortodocşi astăzi.”

"Ortodoxia este trăire. Dacă nu trăim Ortodoxia, pur şi simplu nu suntem ortodocşi, indiferent de convingerile formale pe care le putem avea….Ori eşti ortodox în fiecare clipă a zilei, în fiecare situaţie a vieţii, ori nu eşti deloc ortodox.
Ortodoxia noastră nu se manifestă doar în concepţiile religioase, ci în fiecare lucru pe care îl facem sau îl spunem. Mulţi dintre noi nu suntem conştienţi de responsabilitatea creştina pe care o avem în latura aparent lumească a vieţii noastre. Persoana care are o adevarată concepţie creştin-ortodoxă trăieşte fiecare clipă a vieţii sale ca ortodox."

„...Noi toţi ne confruntăm cu această lume care încearcă să ne formeze ca anti-creştini, prin şcoală, televiziune, filme, muzică la modă şi toate celelalte influenţe, care apasă asupra noastră, mai ales în oraşele mari.
Trebuie să conştientizăm că toată încărcătura care se revarsă asupra noastră are aceeaşi sursă; are un anumit ritm, un anumit mesaj care ne este transmis, acest mesaj al auto-idolatriei, al relaxării, al nepăsării, al distracţiei, al renunţării la orice gând pentru altă lume, prin diferite mijloace, fie prin muzică, filme, televiziune fie prin şcoală, prin felul în care sunt reliefate subiectele, prin fondul care li se dă şi prin altele asemenea. Este, de fapt, o educaţie în ateism.
Noi trebuie să ripostăm prin cunoaşterea a ceea ce lumea încearcă să ne facă şi prin formularea şi comunicarea răspunsului nostru creştin-ortodox către ea.”

” Permiteţi-mi să spun aici un cuvânt despre atitudinea pe care trebuie să o avem dacă dorim să ne folosim cu adevarat de ele şi dacă vrem să ne fie începutul unei concepţii de viaţă ortodoxe.
Mai înainte de toate, hrana duhovnicească creştină, prin însăşi natura sa, este ceva viu şi hrănitor; dacă atitudinea noastră faţă de ea este mai degrabă academică sau cărturărească, vom da greş în a obţine foloasele pe care aceasta ar trebui să ni le dea.
De aceea, dacă citim cărţi ortodoxe sau suntem interesaţi de ortodoxie doar pentru a fi mai informaţi sau pentru a ne făli cu cunoştinţele noastre în faţa celorlalţi, nu am înţeles nimic; dacă învăţăm din poruncile lui Dumnezeu şi din canoanele Bisericii doar ca să fim "corecţi" şi să judecam "incorectitudinea" celorlalţi.
Aceste lucruri nu trebuie doar să ne influenteze ideile, ci trebuie să ne atingî în mod direct sufletul şi să ne schimbe viaţa.
În orice vreme de mari crize în cursul vieţii umane - cum sunt chiar vremurile critice cu care ne confruntăm în lumea liberă - cei ce se vor întemeia pe cunoaşterea exterioară, pe legi şi canoane şi pe corectitudine, nu vor fi în stare să reziste. Cei puternici vor fi aceia cărora educaţia ortodoxă le-a imprimat o trăire cu adevarat creştină, care au Ortodoxia în inimă şi sunt capabili să atingă şi inimile celorlalţi.”

"Fiecare cuvant al nostru trebuie cugetat cu grija, caci la fiecare cuvant se pune in joc adevarul”.

- de Părintele Serafim Rose -

P.S. Vezi şi:

Sfaturi primite şi iar la semeni răspândite ( I )

Niciun comentariu: