marți, 3 noiembrie 2009

În căutarea Liniştii...



,,De n-ai fost pe Retezatul, pe Ceahlău, ori Caraiman,
pe-aceşti munţi cu vârfuri albe până-n cerul diafan,
cu-nălţimi şi cu ape de mărgean
şi cu spaţii de lumină şi cu zări spre Canaan,
- de nu poţi o dată-n lună,
mergi măcar o dată-n an..."

( T. Dorz)


Sugestii în căutarea şi aflarea Liniştii...

,,...Ajuns pe munţi, caută vârful cel mai înalt, iar pe vârful acesta caută crucea cea mai înaltă dintr-un brad întreg, care se înalţă spre cer ca un paratrăznet uriaş, spre a potoli toate trăznetele sentinţelor cereşti pentru păcatele pământului...Căci această cruce înaltă închipuie Golgota şi Jertfa lui Hristos pentru noi toţi, căci asupra Lui s-au prăbuşit toate judecăţile lui Dreptăţii Dumnezeieşti, îndreptate spre lumea aceasta condamnată la moarte veşnică din pricina păcatului ei.[...]
...Acolo deci, sus-sus şi singur, la picioarele acestei înalte Cruci, prăbuşeşte-te în genunchi şi cuprinde-te de ea cu toată fiinţa ta, înlăcrimat şi recunoscător, împărtăşindu-te cutremurat din tot harul ce se scurge prin ea, din Inima Lui Hristos, în inima ta.
Acolo să răsară peste tine stelel serii şi acolo să apună peste tine luna nopţii...
Acolo, înconjurat de imensităţile tăcerii şi ale umbrelor, întinde-te în infinit şi lungeşte-te în eternitate, cuprinzându-le total în ele pentru cât vei sta acolo, nu pe pământ, ci în cer, şi nu un timp, ci în Veşnicie. Vei auzi lucruri care nu se mai pot auzi, pentru că nu se mai pot spune nicăieri altunde. Vei vedea ce nu se mai poate vedea, fiindcă nu se mai arată în nici un alt loc. Şi vei înţelege taine care nu se mai pot desluşi altundeva decât acolo şi atunci...

Când te vei întoarce, ţi se va părea că ai praf de stele pe aripi, raze în părul capului şi un nimb ceresc în jurul întregii tale fiinţe. Dar tot ce vei fi aflat acolo, îţi va fi cu neputinţă a mai spune şi altora aici...Ci numai când te-ai mai putea reîntoarce iarăşi acolo şi aşa , le-ai mai putea regăsi şi exprima. Ele nu sunt întregi şi posibile decât acolo."

(Traian Dorz, ,,Locurile noastre sfinte", Editura ,,Oastea Domnului",
sibiu, 1995, pag.16)

2 comentarii:

Mihai Zamfiroiu spunea...

absolut minunat ...
am ramas fara cuvinte !!!

Călin spunea...

Am fost si pe Retezat si pe Caraiman si pe Ceahlău si pe Moldoveanu si pe Negoiu si pe Pietrosul Rodnei si pe Olimp. Se cheamă că sunt norocos, nu?