miercuri, 24 decembrie 2008

Mai ştiţi oare cine este Sărbătoritul?

Ca în fiecare an, în preajma Crăciunului, cluburile şi staţiunile vin cu fel de fel de oferte pentru petrecerea nopţilor de sărbătoare.

Unde e Hristos în toată zarva petrecerilor şi a meselor festive de acum?

Unde e Hristos în mulţmea programelor TV murdare, la care toţi privesc obligatoriu şi “cu religiozitate“, a emisiunilor cu aceleaş discutii stupide, cu acelaşi strat gros de sclipici al superficialitatţi şi trivialităţii, cu aceleaşi glume proaste şi cu aceleaşi hăhăeli grosolane, cu aceiaşi nuri femeieşti expuşi neruşinat ca şi în toate celelalte zile ale anului, dar… acum şi mai dihai, că deh, “e sărbătoare"....


"Trăim într-o lume ispitită de dorinţa de îmbogăţire în cele materiale şi nu "în Dumnezeu" (Luca 12, 21).

Trăim într-o lume care tot mai mult se înstrăinează de valorile credinţei şi ale moralei creştine, uitând că, de fapt, "chipul acestei lumi trece" (I Cor. 7, 31).

Trăim într-o lume frământată sufleteşte, pentru care Crăciunul, Sărbătoarea Naşterii Domnului, nu ar trebui să însemne doar mâncare şi băutură, ci mai ales ascultarea frumoaselor noastre colinde şi participarea la slujbele bisericeşti de Sfintele Sărbători.

Trăim într-o lume care, după Evenimentele din Decembrie 1989, nu ştie cum să folosească libertatea, nu mai ia aminte la cuvintele Sfintei Scripturi: "Trăiţi ca oamenii liberi, dar nu ca şi cum aţi avea libertatea drept acoperământ al răutăţii, ci ca robi ai lui Dumnezeu" (I Petru 2, 16), o lume care nu înţelege că a fi rob al lui Dumnezeu înseamnă a fi liber faţă de păcat, adică ieşit de sub stăpânirea păcatului care aduce moarte sufletului: "plata păcatului este moartea" (Rom. 6, 23), "să nu folosiţi libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiţi unul altuia …" (Gal. 5, 13), "Sau dispreţuieşti tu bogăţia bunătăţii Lui şi a îngăduinţei şi a îndelungii Lui răbdări, neştiind că bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăinţă?" (Rom. 2, 4). Să luăm aminte la cuvintele Sfântului Apostol Pavel: "Tu, care te lauzi cu legea, Îl necinsteşti pe Dumnezeu prin călcarea legii? «Căci numele lui Dumnezeu, din pricina voastră, este hulit între neamuri»" (Rom. 2, 23-24)."

( † P I M E N, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor - Pastorală la Sărbătoarea Naşterii Domnului - 2006)

Punându-vă la inimă aceste gânduri de învăţăură cu nădejdea că ele vor aduce rod în viaţa voastră a tuturor, vă îmbrăţişez cu dragoste frăţească în Hristos Domnul, Cel născut în peşterea Betleemului, şi vă fac cele mai calde urări de sănătate şi de tot binele.

Niciun comentariu: