Exista carti ziditoare de suflet, care ne pot fi de mare folos pe calea credintei. Din pacate, exista si un numar foarte mare de carti care nu sunt de nici un folos, ci dimpotriva, prin continutul lor, pateaza sufletul si constiinta cititorului. Cartile lumii acesteia, care s-au imprastiat peste tot, sunt niste scrieri usoare, ce nu arata nici o cale. Cu deosebire de acestea, cartile ziditoare de suflet, literatura crestina, arata intodeauna Calea, Adevarul si Viata. Nu vom creste niciodata in credinta daca ocolim cartile religioase, considerandu-le greu de citit.
Prima carte de capatai, din literatura crestina este Sfanta Scriptura, care nu trebuie sa lipseasca din casele noastre. Ea contine esenta credintei, Cuvantul lui Dumnezeu.
Urmeaza dupa aceea Istoria Bisericii, a Sfintilor inaintasi. O astfel de carte nu plictiseste pe nimeni, pentru ca in ea vom gasi intamplari adevarate, ce vorbesc despre vietile Sfintilor. Este inadmisibil sa traiesti intr-o
Urmeaza apoi la rand cartile de meditatii, poezii, pilde si istorioare, foi si reviste religioase, romane ce au un continut moral-religios, etc. Ele ne vor da curaj in lupta contra pacatelor si, in acelas timp, ne vor intari pe calea credintei, ajutandu-ne totodata sa intelegem mai bine si mai correct Sfanta Scriptura. Cele mai bune carti sunt intodeauna acelea care ne invata cum sa intelegem Biblia si cum s-o traim. In aceste sens, indrumatorii nostrii sunt Sfintii Parinti, literatura patristica. Frecventarea acestei literaturi inlatura subiectivismul in intelegerea textelor sfinte, ferindu-ne sa alunecam spre denaturarea adevarului.
S-ar putea ca multe dintre cartile religioase sa ni se para grele, dar, pe masura ce vom inainta in credinta, vom vedea ca , pentru a intelege mesajul acestor carti, este nevoie de un minim efort de vointa din partea noastra.
Cineva isi exprima dorinta de a avea o biblioteca plina numai de carti religioase, din care sa citeasca ori de cate ori are un pic de timp liber. Este o idée buna sa ai o mica biblioteca din care sa faci parte din cand in cand si altora!.
Un comentariu:
Da. Hai să vorbim despre cărţi!
Am avut în urmă cu vreo trei ani o experienţă interesantă: intrasem într-o librărie cu carte creştină...Toţi cei patru pereţi înalţi erau căptuşiţi cu rafturi pline de cărţi. Am avut pentru prima oară în viaţă un fel de fior, deşi iubeam cărţile, în general. Am simţit atunci un pericol, acela ca Biblia să nu mai fie citită, aprofundată, fiind înlocuită cu alte cărţi, unele excepţionale, altele poate mai puţin bune.
M-am hotărât atunci ca oricât de bună să mi se pară o carte, să nu ,,petrec" mai mult timp cu ea decât cu Biblia. Ştiam că Sfânta Scriptură e cartea Lui Dumnezeu, că în ea e voia Lui, promisiunile lui şi Însuşi Cuvântul - Hristos!
De atunci descopăr mereu cărţi atât de folositoare, dar le consider ca pe nişte miresme sfinte cu originea în Biblie...Sunt ca un desert delicios pe lângă hrana tare din Biblie.
Îmi place să primesc în dar cărţi bune, şi îmi place să ofer...dar mi se pare atât de important să oferi în dar o Biblie!
Fratele Traian Dorz făcea asta pentru mirii la a căror nuntă mergea: dăruia o Biblie şi o carte de cântări.
Azi putem oferi atâtea! Întrebarea este: cine îşi mai face timp pentru lectură? Pentru studiu?
...Sorin, eu aştept cu nerăbdare o carte cu numele tău. :)
Trimiteți un comentariu