miercuri, 16 aprilie 2014

Unde - de Nina Cassian

Izvorul dragostei, visează unii
ţâşneşte undeva, în munţii Lunii…
Din cine ştie ce gheizere-albastre şi ploi
bate lumina lui până la noi.

Noi stăm pe Pământ
în seceta noastră,
în săracul nostru veşmânt,
şi mumurăm: lumină albastră
mângâie încruntata frunte a noastră,
umple-ne paharul câte puţin
cu străveziul tău vin…
Rugămu-ne ţie, izvor răcoros,
picură până la noi, cei de jos…

Dar munţii Lunii tac sub omăt.
Cântecul nu li se-ntoarce-ndărăt.
Iar dragostea stă lângă ei întristată
de moarte
că nu o cunosc şi o caută atât de departe…

Nina Cassian 

Poeta Nina Cassian a decedat, marţi,15.04.2014, la New York, avea 89 de ani, Dumnezeu s-o odihnească!
Pe lângă versuri adaug și un minunat sfat al poetei: "Nu pot sa dau nici un mesaj decat: traiti! iubiti-va! fiti onesti! nici nu stiti ce garantie e onestitatea pentru viitor!"

Nina Cassian (Renée Annie Ştefănescu) s-a născut la Galaţi, la 27 noiembrie 1924.


Poetă, prozatoare şi traducătoare, autoare de lieduri şi muzică de cameră, Nina Cassian s-a stabilit în SUA din 1985. A făcut şcoala primară şi primele clase liceale la Braşov (1926-1936), luându-şi bacalaureatul la Bucureşti, în 1942. A urmat cursuri de actorie, cu Beate Fredanov şi Alexandru Finţi, şi pictură, la şcoala lui M.H. Maxy şi cu Georg Lowendal. A studiat muzica cu Constantin Silvestri, Mihail Jora ş.a. A audiat cursuri de filologie la Universitatea din Bucureşti.

A fost redactor la 'Rampa' (1947-1948) şi 'Urzica' (1949), profesor la Şcoala de literatură 'M. Eminescu'.

A debutat în 1945, în România liberă, cu poemul 'Am fost un poet decadent'. Primul său volum, de expresie avangardistă, 'La scara 1/1', apare în 1947.

În următorii ani, poeta a cedat presiunilor ideologice ale epocii, scriind versuri proletcultiste: 'Sufletul Nostru' şi 'An viu - nouă sute şi şaptesprezece' (1949), 'Tinereţe' (1953), 'Florile patriei' (1954), 'Versuri alese' (1955). După 1957, revine la un lirism autentic, publicând volumele 'Vârstele anului', 'Dialogul vântului cu marea' (1957), 'Sărbătorile zilnice' (1961), 'Ambitus' (1969), 'Loto-poeme' (1972).

A scris numeroase cărţi pentru copii, cea mai cunoscută fiind 'Nică fără frică' (1950); a tradus din V. Maiakovski, Moliere, H. Heine. A compus muzică vocală şi instrumentală, a scris şi piese pentru teatrul de păpuşi.

În anul 1985 s-a expatriat, stabilindu-se în SUA, unde a continuat să publice proză şi poezie. În ultimii ani a publicat volume de memorialistică 'Memoria ca zestre'.

În Anglia i-a apărut volumul de versuri 'Call Yourself Alive' iar în Statele Unite, 'Life Sentence', traduceri reuşite ale volumelor din ţară, precum şi volume noi, precum 'Take My Word for It!', 'Blue Apple' şi 'Lady of Miracles', care s-au bucurat de succes. Poemele sale au apărut în revistele americane 'The New Yorker', 'Atlantic Monthly', 'New England Review' şi 'American Poetry Review'.

În 2005, Cassian a lansat, la Institutul Cultural Român din New York, al treilea volum memorialistic, 'Memoria ca zestre. Cartea a III-a', după ce în 2003 şi 2004 lansase, în România, primele două volume din acest jurnal autobiografic.

La 10 noiembrie 2008, în cursul unei vizite în România (alături de soţul său), şi-a lansat 'Spectacol în aer liber' (o antologie de poezie) şi 'Confidenţe fictive' (o colecţie de nuvele de dragoste). În 2009, la Editura W.W. Norton îi apărea un nou volum de poezii: 'Continuum. Poems' ('Continuu. Poeme').

În 2010, Editura Cărţile Tango a publicat 'Memoria ca Zestre (3 vol.)' a Ninei Cassian.

'Viaţa mea este o carte deschisă', declara atunci, pentru AGERPRES, scriitoarea, dezvăluind că volumele sale de memorii cuprind povestea iubirilor 'reuşite sau avortate', a dezamăgirilor unei intelectuale care a crezut sincer în 'iluziile comunismului', dar şi a exilului său american, în care a avut 'norocul' de a-l fi întâlnit pe soţul Maurice, care i-a 'salvat viaţa'.


A fost distinsă cu Premiul de stat în 1950, Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 1969 şi cu 'Leul literar' pe anul 1994, acordat de 'New York Library'. (AGERPRES)

Niciun comentariu: