duminică, 4 decembrie 2011

O introducere practicã în înțelegerea Evangheliei

„Nu existã nicio metodã intelectualã de a pãtrunde în Evanghelie, cãci Evanghelia este duhovniceascã. Ea trebuie ascultatã și trãitã prin Duhul înainte de a putea fi înțeleasã. Dacã cineva care trãiește în afara Evangheliei încearcã sã o înțeleagã, se va poticni și va cãdea, iar dacã va cuteza sã o propovãduiascã, va fi o piatrã de poticnire pentru cei ce îl urmeazã. Dar dacã cineva are râvnã autenticã, dragoste înflãcãratã și ascultare desãvârșitã de Dumnezeu și împlinește întocmai fie și numai una din poruncile Evangheliei, acea persoană pătrunde în taina Evangheliei fără să-și dea seama.
Primul lucru pe care îl descoperim este credincioșia lui Dumnezeu în a-și ține fagaduințele în propriile noastre suflete. Aceasta ne face mintea nerabdătoare să primească scânteia credinței vii care ajunge în inima și aprinde acolo un mare foc al iubirii și fricii de Dumnezeu. Experiența duhovniceasca crește și nivelul înțelegerii Evangheliei se adâncește potrivit măsurii în care împlinim poruncile sale cu credincioșie și acrivie.
O acceptare sinceră și smerită a ascultarii de Dumnezeu care izvorăște dintr-o inima nepângărită de falsitate, fățărnicie, teatralism sau exhibiționism, care nu caută niște rezultate șocontate, poate fi socotită începutul căii adevarate către cunoașterea lui Dumnezeu. Aceasta deoarece intențiile noastre sunt puse la încercare prin ispite, pe măsura ce încercăm să împlinim poruncile; suntem ajutați după măsura credinței și statorniciei noastre și, pe măsură ce primim ajutor, credința noastră sporește și cunoașterea noastră despre Dumnezeu și căile Sale devine mai sigură.
Toate acestea vor să spună că înțelegerea duhovnicească a Evangheliei și a lui Dumnezeu este rezultatul formării unei relații cu Dumnezeu prin ascultarea de poruncile Lui. Nu e vorba doar de o simplă înțelegere a textelor și versetelor, ci de o înțelegere a puterii cuvântului și o cunoaștere a vieții care izvorăște din verset bazată pe experiență, încredere, evidență și credință nestrămutată în Dumnezeu.

Pr. Matta el-Maskin (1919-2006),
Egumenul Mânãstirii Sf. Macarie din Egipt

2 comentarii:

Natidallospirito spunea...

I want to congratulate you for publishing this beautiful text of the beloved hegumen Matta El Meskin!! Please go on, let the great Rumenian Orthodox people know this contemporary father of the desert!
May his blessings be with us all.

Sorin M. spunea...

Words of the Holy Fathers, are the essence fellowship their with God and truth accurately expressed and inspired by God in the teaching of our Church.
Thank you very much for comment!