sâmbătă, 30 mai 2009

Sfaturi primite si iar la semeni raspandite ( V )


- "A fi om înseamnă a fi responsabil" ; doar împlinindu-ţi cu drag responsabilităţile, te vei realiza ca Om!
- Chiar dacă doare, nu te lăsa smintit de adevăr; fereşte-te de nebunia minciunii!
* "Toate să le faci în aşa fel şi despre toate să te gândeşi în aşa fel, ca să fii plăcut lui Dumnezeu. Dar dacă n-ai acest gând, atunci îşi va pierde preţul orice faptă pe care o faci" ( Sf. Efrem Sirul )
- "Alungă câinele deznădejii cu piatra nădejdii." ( Teognost )
- "Dacă vrei să fii iubit mult, iubeşte şi tu mult! Când nu iubim puternic pe cineva să nu cerem nici de la acela, chiar dacă ar fi mare, chiar dacă ar fi celebru, să ne iubească puternic ; dar când iubim pe cineva cu căldură şi sinceritate chiar dacă cel iubit este mic si neînsemnat, atunci dragostea aceluia faţă de noi ne înconjoara cu cea mai mare slavă.... Eu numesc prieten al meu nu numai pe cel care mă lauda, ci si pe cel care mă mustră pentru a-mi îndrepta greşalele mele. Mai cu seamă acesta din urmă mi se pare că este prieten al meu şi că mă iubeşte. Nu ţi-i deloc prieten, în adevăr, acela care laudă toate faptele tale fără deosebire şi pe cele bune şi pe cele rele. Unul ca acesta nu ţi-i prieten, ci un înşelător şi un făţarnic.
Acela ţi-e prieten şi om cu dragoste şi grijă de tine, care te laudă când ai săvârşit o fapta buna si te mustră când ai păcătuit cu ceva. Pe duşman nu-l primesc nici când mă laudă; prietenului, însă, îi dau dreptate şi când mă mustră. Vrăjmaşul, chiar dacă mă iubeşte, îmi este neplăcut: prietenul, chiar dacă mă răneşte, îmi face plăcere. „Mai vrednice de credinţă, zice Scriptura, sant ranele pretenului decat sarutările de bună voie ale duşmanului“ (Proverbe, XXVII, 6).
În adevăr, prietenul, chiar daca te-ar mustra pe drept sau pe nedrept nu te jigneşte, pentru ca o face cu dorinţa de a te îndrepta. Vrăjmaşul, însă, chiar dacă te-ar mustra pe bună dreptate, nu o face ca să te îndrepte, ci se sileşte să te dojenească mai mult spre a te face de râs...." (Sf. Ioan Gură de Aur, Despre dragoste şi prietenie)
- " Fericirea te îndulceşte, încercările te întăresc, tristeţea te face uman, greşelile te smeresc, succesul te mentine în forma, dar numai Dumnezeu te face să mergi mai departe"
"Fii cu ajutorul Domnului stăpânul evenimentelor vieţii tale.... Cântăreşte-ţi dorinţele şi vezi în ce măsură îţi determină viitorul. " (Părintele Ioan Tiberiu Vişan)
- "Dacă plîngi pentru pentru lucrurile pămînteşti, suflete drag, nu mai plînge! Nu merită să plîngi pentru ele. Curînd, şi aşa, ai să le laşi pe toate. Şi dacă încă nu te-au părăsit ele pe tine, ai să le părărseşti tu pe ele foarte curînd. Nu vezi tu deşertăciunea tuturor acestora? Şi chiar a vieţii alipită numai de ele? Dacă plîngi pentru lucrurile cereşti, tot nu mai plînge. Ridică-ţi ochii, iată, în faţa ta este Iisus cel Viu, gata să-ţi dea nespus mai mult decît ceri şi nădăjduieşti tu (Efeseni 3;20-21)" Traian Dorz
- Fiindcă vreun cuvânt al Domnului nu se împlineşte – sau ni se pare nouă aşa – când gândim sau cum vrem noi – suntem gata adesea să ne pierdem credinţa şi încrederea în toată împlinirea făgăduinţei Sale şi să ne pierdem nădejdea în orice venire a bucuriei, şi să ne pierdem dragostea de tot Cuvântul Sfânt. Astfel cădem în deznădejde, adică în necredinţă. Iată, cât de slabi şi de nepricepuţi suntem noi! Dar bucuria şi răsplata nu o vor avea decât cei care, nădăjduind chiar împotriva oricărei nădejdi, nu se îndoiesc de nici una din făgăduinţele lui Dumnezeu!
- Toţi oamenii se plâng că nu au timp. Oare de ce? Pentru că privim viaţa în exclusivitate numai din punct de vedere omenesc. Avem timp destul ca să ne îndeplinim datoriile pe care ni le-a încredinţat Dumnezeu. Pentru aceasa însă, trebuie să ne folosim de fiecare minut disponibil cu o constiinţă vie.
- "Izgoniţi de la voi iubirea de sine câtă vreme se află în stare embrională, izgoniţi-o prin jertfa de sine pentru fratele vostru. Sitngeţi-o prin postirea cea sfântă şi prin rugăciunea sinceră pentru toţi, prieteni şi duşmani, pentru cei ce vă iubesc şi pentru cei ce vă urasc, faceţi-o să dispară chiar prin "sfânta mucenicie" pentru cei ca vă sunt "aproape" şi pentru cei ce vă sunt "departe".
Omul nu se mântuieşte de unul singur, ci todeauna în comuniunea sfântă cu "fratii în Hristos", todeauna "împreună cu toţi sfinţii" ( Efeseni 3, 18) Pentru fiecare din noi lucrul mântuirii este universal şi sfânt. Ne mântuim todeauna prin "aproapele", numai prin "aproapele"...." ( Arhim. Justin Popovici)
- Nu uita că cel mai bun calmant este o conştiinţă curată!
- Să trăim prin Evanghelia Sa dumnezeiască, înseamnă să trăim cum se cuvine înaintea lui
- Dumnezeu Cel Întrupat: "Să vă purtaţi numai în chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentru ca, fie venind eu şi văzându-vă, fie nefiind de faţă, să aud despre voi că staţi într-un duh, nevoindu-vă împreună întru-un suflet, pentru credinţa Evangheliei" ( Filipeni 1, 27)
- Să ne umplem cu porunca dumnezeiască a Evangheliei înseamnă să trăim în chip vrednic de Dumnezeu. Să hranim întreaga fiintă a noastra cu Sfintele Taine şi sfintele virtuţi ale Evangheliei, aceasta înseamnă să traim în chip vrednic de Dumnezu.
Într-un cuvînt: Să-L trăim pe Domnul Iisus Hristos, ca suflet al sufletului nostru, ca inima a inimii noastre, ca şi conştiinţă a conştiinţei noastre, ca voinţă a voinţei noastre, ca "fiinţă" a fiinţei noastre, aceasta înseamnă desigur să trăim în chip vrednic de Dumnezeu.
- „A ierta înseamnă a elibera un prizonier şi a descoperi că acel prizonier ai fost chiar tu.”
- Trebuie să ne întrebăm: Fiecare gând al meu, fiecare simţire a mea, fiecare faptă a mea, fiecare situaţie în care mă aflu, este vrednică de Domnul, este vrednica de Dumnezu? Ar fi putut toate acestea să fie ale Sale?
- Trebuie de asemenea să ne întrebăm: Nu cumva gândurile mele, simţirile mele, faptele mele, sunt ruşinoase dacă nu sunt vrednice de Dumnezeu?
Să trim în chip vrednic de Dumnezeu, să simţim in chip vrednic de Dumnezeu, să lucrăm în chip vrednic de Dumnezeu, aceasta este viaţa creştinului în aceasta lume şi în cealaltă.
- "....Izvorul ţâşneşte şi curge fără oprire, iar dacă cineva vrea să-l murdărească, aruncând în el gunoaie, el contiună să curgă şi curentul va duce mizeria. Izvorul rămâne mereu curat, viu, pentru că el nu se opreşte nici o clipă din curgere.
Găsiti filozofie mai bună decât cea a Izcorului?
Luaţi Izvorul drept model, deveniţi asemenea lui, adică iubiţi în pofida şi împotriva a tot. Această iubire care ţâşneşte vă va apăra de impurităţi şi de suferinţe, nici măcar nu veţi observa că cineva a încercat să vă murdărească şi să vă facă rău, căci curgerea Izvorului va îndepărta orice ar putea să vă dăuneze.
Păstraţi în voi, zi şi noapte, această imagine a Izvorului care curge şi aruncă răul şi impurităţile, iubiţi fără încetare şi nu veţi mai suferi ..." ( Reguli de aur pentru fiecare zi, de O.M. Aivanhov - Ed. Prosveta 1994 )
- " Nu vă temeţi de moarte! De nici un fel de moarte - voi care sunteţi ai lui Isus şi cu El, moartea nu există pentru noi. Eu ştiu aceasta sigur! Şi aştept clipa aceea când voi vedea pe Domnul meu drag, ca pe clipa celei mai fericite cununi. " ( fr. Traian Dorz)
- " M-am uitat la voi să vă văd figurile, doar, doar, în felul ăsta aş putea să vă văd şi inimile. Faptul că vă aflaţi aici dă de înţeles că vă preocupă problema mântuirii, dar mai raţional.
Aş vrea să discutăm despre ceva care să vă pună în mişcare.
Nu teorie, tipic, tipic, şi la inimă, nimic.
Trebuie să zbori cu amândouă aripile, vertical, fără cea mai mica abatere. Pentru ceea ce a făcut Hristos pentru noi, nu e permisă nici cea mai mică abatere. Iar dacă se întamplă, să fie fără voia noastră, să căutam duhovnicul şi să ne dezlegăm. Pentru că nici o nenorocire nu înseamnă ceva, dacă credinţa rămâne în picioare. Cel mai mare câştig al Satanei este descurajarea noastră în urma unor căderi, slăbiciuni.
Dragii mei, nu se ajunge să străbaţi distanţe decât pas cu pas, dar sigur. Nu vă întreb dacă aţi auzit de iad. Aţi auzit, dar nu-l cunoaşteţi! Apucaţi-vă de acum de a cunoaşte mai întai Raiul. Vă cunoaşteţi după identitatea din buletin, dar nu vă cunoaşteţi inimile, posibilităţile. " ( Părintele Arsenie Papacioc )
- Dumnezeu vrea să fim imaginea lui, liberi pentru veşnicie. El ne respectă în mod absolut.
Aceasta este dragostea. Fară respect, nu putem vorbi de dragoste. " ( De Dr. Alexandre Kalomiros )
- Trăieşte prezentul învăţând din trecut şi investind în viitor
- A iubi nu înseamnă a ne privi unul pe altul, ci a privi împreună în aceaşi direcţie.

3 comentarii:

Miriam spunea...

O uimitoare colecţie de citate şi de sfaturi! Pentru fiecare aş putea face un eseu :)..dar cine va avea timp să citească. Suntem prea în fugă şi pierdem atât de mult din bucuriile mici şi mari acre ne încojoară...

Îmi place cum ai încheiat!
Să privim spre Cer, spre Domnul nostru drag!

mmary spunea...

Dupa ce am citit toate aceste minunate lucruri ,pentru care iti multumesc,nu pot decat sa-mi doresc sa devin ceea ce Dumnezeu m-a creat sa fiu:"o fiinta plina de lumina, puritate si iubire...si sa ma rog:" O,Isuse,ingaduie-mi sa fiu in Tine si pentru Tine ceea ce vrei sa fiu,sa gandesc in Tine si prin Tine ceea ce vrei sa-mi fie gandul.Ajuta-ma sa savarsesc in Tine si pentru Tine ceea ce vrei sa savarsesc.Ajuta-ma sa spun in Tine si pentru Tine ceea ce vrei sa spun.Ajuta-ma sa-i iubesc in Tine si pentru Tine pe toti aceia pe care mi i-ai dat sa-i iubesc.Da-mi curajul de a suferi in Tine si pentru Tine,cu iubire,tot ceea ce-mi vei da sa sufar.Ajuta-mi sa te caut mereu si pretutindeni pentru ca tu sa ma calauzesti si sa ma curatesti dupa vointa Ta Dumnezeiasca...Amin"

Sorin M. spunea...

Da Mariana, sa privim spre cer mai des rugandu-ne ca asa cum spune si mmary, Domnul Iisus sa ne ingaduie sa fim in El si pentru El ceea ce vrea El sa fim.