joi, 30 iunie 2011

Nu disprețui pe binefăcătorii tăi, la umbra cărora te-ai adăpostit

15. "Dacă eşti tânăr, puternic, 
sănătos şi înălțat astăzi, – nu-ţi pierde, omule, mintea ta sănătoasă, nici cumpătul tău bun, neţinând seama de nimeni și de nimic. 
Nu-ţi batjocori părinţii bătrâni şi neputincioși şi nu te ruşina de starea lor simplă, căci în urma mâinilor lor bătătorite și slabe ai crescut şi te-ai ridicat tu! 

16. Nu disprețui pe binefăcătorii tăi, la umbra cărora te-ai adăpostit, căci, fără îngrijirea lor tu n-ai fi putut ajunge unde eşti, niciodată! 

17. Nu-ţi uita datoria de recunoştinţă faţă de cei care ţi-au dat viaţa sau învăţătura, ori hrana, ori ajutorul, ca să te ridici tu şi ai tăi. 
Căci dacă nesocotești aceste lucruri, Dumnezeu te va doborî pe neașteptate şi pe vecie în ceasul şi în felul la care tu nici nu te gândeşti. 

18. Nu te ridica împotriva familiei tale duhovniceşti şi împotriva fraţilor tăi, atunci când ți se pare că ai ajuns destul de puternic prin prefăcătoria de care te-ai folosit până să ajungi aşa. 
Să nu te crezi sigur că vei reuși în planul tău dezbinător, 
căci Dumnezeu este împotriva ta! 

19. Nu te ridica împotriva învăţăturii şi credinţei, cărora, de veacuri, strămoşii tăi le-au fost credincioşi.
Nici împotriva a lor tăi, ca nu cumva Dumnezeu să te lovească şi să te doboare ca pe un răzvrătit – şi să nu mai fie nimeni care să te scape! 

20. Fiecare nu suntem decât oameni, oricât de tari şi de pricepuţi ni s-ar părea nouă că suntem astăzi. 
Dincolo de funcţia noastră sau de gradul pe care l-am avea oricare dintre noi, 
dincolo de muşchii noştri sau de uniforma noastră, noi ne avem, fiecare, un suflet cu care va trebui să stăm mâine – sau poate chiar în noaptea aceasta în faţa lui Dumnezeu! .” 


Traian Dorz,
din volumul „Numele Biruitorului”, cap. 29

Niciun comentariu: