M-am uitat în seara aceasta peste "carneţelul cu fărâmituri"- aşa îi spun eu carneţelului în care din când în când îmi mai notez câte ceva ce mă impresionează. Şi răsfoindu-l am dat peste această întrebare, în dreptul căreia am notat câteceva. Notiţa era facută pe 1 Aprilie 2005 şi răspundea acestei întrebări, ceea ce nu mai ştiu după atâţia ani (greşala mea nu mi-am notat) este că nu mai ştiu unde se gată citatul şi de unde l-am luat, şi de unde încep cuvintele mele.
Dacă cineva ştie sursa, aş fi bucuros să mi-o aducă la cunoştiinţă.
Şi pentru că poate v-am provocat cu această întrebare: "Ce face Hristos în noaptea de Paşti? ", iată un posibil răspuns:
Pe lângă faptul ca înviază, Hristos se roagă, ne roagă, nu ca să-L iubim, pentru ca iubirea nu se cerşeşte, ne roagă să conştientizăm că nu putem trăi fără El. Hristos se roagă prin baruri, prin discoteci, prin casele pline de aburii alcoolului, se roagă şi ne roagă să ne aducem aminte că datoria noastre de creştini nu este aceea de a ne izola de cei necredincioşi ci dimpotrivă să ne rugăm pentru ei. Hristos se roagă şi ne roagă să înţelegem menirea nostră în lumea aceasta aceea de luminători, de îndrumători pentru cei ce nu-l cunosc pe Dumnezeu. Pilda cu întoarcerea obrazului, atunci când cineva te loveşte este şi trebuie să rămână valabilă, Hristos a fost lovit, batjicorit, scuipat şi răstignit pe cruce. Răspunsul la toate aceste ocări a fost o rugăciune: "Tată iartă-i că nu ştiu ce fac!" Să învăţăm de la El să ne rugam, să iertăm, să răbdăm şi nu în ultimul rând să iubim gândindu-ne că şi noi poate am fost ca ei.
Poate că răspunsul aceste ne ridică semne de întrebare : "Hristos se roagă prin baruri, prin discoteci, prin casele pline de aburii alcoolului...El nu poate sta acolo? "
Aş vrea să răspund unei astfel de întrebări cu răspunsul unui suflet drag care spunea aşa:
"Domnul vine şi ne ridică din neputinţele noastre! El se coboară în groapa noastră plină de noroi. Hristos nu stă pe un scaun frumos în ceruri şi se roagă. Hristos LUCREAZĂ!!! N-a coborat El până în adâncul iadului şi a scos de-acolo pe Adam şi Eva? El nu merge în birturi şi discoteci de placere, ca să se distreze, El merge ca să ne salveze pe noi! Eu personal în astfel de locuri am simţit prezenţa Domnului stăruind să mă las de pacate!"
Când ne gândim la "rugăciuni" ne aşteptăm să vedem înaintea noastră exact o carte de rugăciuni. Dar nu este întodeauna aşa. A te ruga înseamnă a iubi. A te ruga înseamnă a te jertfi. A te ruga pentru cineva înseamnă a fi gata să mergi în iad în locul celui pentru care te rogi, pentru a cărui îndreptare te rogi. A te ruga înseamnă a purta rănile şi căderile celorlalţi. Hristos pe toate acestea lea făcut pentru noi.
Dumnezeu să ne ajute şi pe noi să facem aşa! Amin.
3 comentarii:
Mulţumesc! Mulţumesc pentru cuvintele acestea care îmi amintesc cât de mult mă iubeşte Dumnezeu (spre ruşinea mea, câteodată mă avânt în cotidian şi uit...). Multumesc!
Cate odata stau si ma intreb daca Dumnezeu inca ne mai cunoaste si mai vrea sa ne stie ai Lui, da ce stiu sigur ca in Dragostea Lui mare exista si un "gram" de eu, sau de fratia ta si ca ne iubeste asa cum suntem, pentru ca suntem creatia Lui si ne vrea pt El cu atata ardoare.
Multumesc pentru momente de trezire de care avem nevoie sa ne aducem aminte ca totusi exista cineva drag in cer care ne iubeste.
minunat ai scris,Sorin,slava Domnului,ca El ne cauta,si se coboara dupa noi si ne ridica si se roaga pentru fiecare,cum zici tu,si in noaptea de Paste.Domnul sa ne ajute!
Trimiteți un comentariu