duminică, 1 octombrie 2023

Mai bogat decât Bill Gates

 


Cunoașteți cu toții episodul petrecut în templul din Ierusalim al cărui personaj central a fost o văduvă sărmană care a oferit ca danie doi bănuți. Femeia, discretă, nebăgată în seamă de oamenii prezenți în loca­șul de cult, a fost sesizată de Fiul lui Dumnezeu, de Hristos, Care le-a spus ucenicilor: „Adevărat grăiesc vouă: Această văduvă săracă a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toţi ceilalţi. Pentru că toţi au aruncat din prisosul lor, pe când ea, din sărăcia ei, a aruncat tot ce avea, toată avuţia sa” (Mc. 12, 43-44). Generozitatea bogaților, oricât de largă ar fi, poate fi întrecută de milostenia, de ofranda săracilor. Povestea de astăzi ne-o dovedește cu prisosință. Un lucru este însă cert: dăruind, vom dobândi. Ce vom dobândi? Aten­ția, grija lui Dumnezeu asupra noastră. Ceea ce nu e puțin.

Un reporter de la CNN l-a întrebat odată pe Bill Gates: Există cineva mai bogat decât dumneavoastră în lume?

Bill Gates a răspuns: Da, există cel puțin o persoană care este mai bogată decât mine, oricâți bani aș aduna de acum încolo în toată viața mea.

A povestit apoi reporterului o întâmplare: Se petrecea în perioada în care nu eram bogat și faimos. Eram pe aeroportul din New York. La ieșire am văzut un vânzător de ziare ambulant. Voiam să cumpăr un ziar, dar am constatat că nu dețineam suficienți bani mărunți. Așa că am renunțat la ideea de a-l cumpăra și am returnat ziarul vânzătorului. I-am spus că toți banii mei sunt pe card.

Vânzătorul a spus: Îți ofer ziarul gratuit.

La insistența lui, am luat exemplarul mult dorit. Întâmplător, după două-trei luni, am aterizat pe același aeroport și, din nou, am fost în situația de a nu-mi putea cumpăra un ziar fiindcă nu umblu de obicei cu bani cash la mine. Vânzătorul mi-a oferit din nou ziarul dorit. Am refuzat și am spus că nu pot să-l iau. El a spus: Puteți să-l luați, îl dau din profitul meu, nu voi pierde mare lucru, vă asigur. Am luat la insistențele acelui om ziarul.

După 20 de ani am devenit celebru și cunoscut pe tot globul. Într-o bună zi, pe când mă aflam în aeroport, dar nu la New York, ci pe Heathrow, la Londra, mi-am amintit de acel vânzător.

Când m-am întors acasă, în America, am început să-l caut pe vânzătorul meu de ziare din tinerețe și după aproximativ o lună de căutare cu detectivi speciali, l-am găsit. Am stabilit o întâlnire cu el și când ne-am văzut față în față l-am întrebat: Mă cunoști? El a spus: Da, ești Bill Gates.

Am continuat: Îți amintești că mi-ai dat un ziar gratuit?

Vânzătorul a zis: Da, îmi amintesc. Ți-am dat de două ori chiar.

Vreau să rambursez ajutorul pe care mi l-ai oferit atunci. Spune-mi, te rog, ce dorință ai.

Vânzătorul a replicat: Domnule, nu credeți că, făcând acest lucru, nu veți putea să egalați ajutorul meu? Am întrebat: De ce?

Vânzătorul spune cu înțelepciune: V-am oferit gratis două ziare când eram un vânzător de publicații sărac și încercați să mă ajutați acum, când ați devenit cel mai bogat om din lume. Cum se poate ca ajutorul dumneavoastră să se potrivească cu al meu?

În acea zi am realizat că vânzătorul de ziare este mai bogat decât mine, pentru că nu a așteptat să devină avut pentru a ajuta pe cineva.

sursa: https://ziarullumina.ro/opinii/pilda-zilei

Niciun comentariu: