miercuri, 28 septembrie 2011

Mărgăritare duhovniceşti - citate din opera Părintelui Arsenie Boca

"In urma cu 22 de ani, parintele Arsenie Boca a incetat din viata, in data de 28 noiembrie 1989. Inca din 1987 a aratat locul in care sa ii fie sapat mormantul, in curtea Manastirii Prislop. Mai mult, martorii povestesc ca in vara lui 1989 i-a cerut cuiva sa-i scrie pe crucea de lemn, pe care i-o facuse, anul mortii: 1989. 
Povestea este confirmata de preotul Craciun Oprea, dar care precizeaza ca insusi Nicodim, duhovnicul Manastirii Prislop, a facut crucea, pe care i-a si aratat-o cu cateva luni inainte ca Arsenie Boca sa moara. A fost inmormantat acolo unde a dorit, iar potrivit celor prezenti, a fost condus pe ultimul drum de circa o mie de credinciosi. 
 In ultimul an al vietii, Arsenie Boca a stat la Sinaia. Timp de 46 de ani, Securitatea a fost pe urmele lui. In Ardeal, dar si in Tara Fagarasului era recunoscut drept un vizionar. Deja circulau o multime de relatari despre puterea nepamanteana a parintelui.
 Zian, hirotonit Arsenie Zian Boca s-a nascut in 29 septembrie 1910, la Vata, in judetul Hunedoara. A absolvit in 1929 liceul la Brad, ca sef de promotie, iar apoi, timp de patru ani, a studiat la Institutul Teologic din Sibiu. Mitropolitul Balan l-a trimis la Bucuresti sa urmeze Institutul Belle Arte, timp in care realizeaza grafica primelor patru volume ale „Filocaliei”. 
In 1939 merge trei luni la Muntele Athos, iar in 1940 primeste numele de Arsenie. Doi ani mai tarziu este hirotonit preot si devine staret al Manastirii Sambata de Sus. In 1944 a plecat la Chisinau, unde a stat un an si a invatat pictura bisericeasca si poleitul icoanelor. In mai 1948 a fost arestat si a fost acuzat ca este legionar, lucru complet neadevarat. In 1947 a sprijinit organizarea, la Sambata, a unei intalniri a unor reprezentanti ai tuturor fortelor anticomuniste.
 Pe de alta parte, parintele Arsenie Boca a vizitat Castelul de la Bran, unde a fost in nenumarate randuri oaspetele principesei Ileana. 
A stat cateva luni in inchisoare, iar dupa acea perioada a fost mutat la Manastirea Prislop din judetul Hunedoara, unde a devenit staret...+
 In 1951 este arestat din nou si petrece noua luni la Ocnele Mari si la Canal. S-a intors apoi la Prislop, unde mai ramane sapte ani, pentru ca manastirea se desfiinteaza, iar lui Arsenie Boca i se interzice sa mai slujeasca.
Ajunge la Bucuresti, unde este angajat ca pictor muncitor la Schitul Maicii Domnului. De altfel, manastirea a fost transformata in camin de batrani si s-a redeschis abia in 1976... 
Parintele Daniel de la Varset isi aminteste ca in 1988 Arsenie Boca a tinut o slujba in care a vorbit despre sfarsitul dictaturilor. Era exact cu un an inainte sa izbucneasca evenimentele de la Timisoara. Parintele a intrezarit chinurile prin care va trece. Avea darul rugaciunii, iar multe persoane spun ca isi vedea si propriul viitor, suferintele si arestarea, dar nu se tulbura prea tare...
Cu doi ani inainte sa moara, Arsenie Boca a marcat locul in care isi dorea sa fie inmormantat: manastirea Prislop. Acest lucru este confirmat de catre Daniel de la Varset: „A decis atunci unde sa fie inmormantat si ce randuieli trebuiau urmate”... In data de 28 noiembrie 1989, Arsenie Boca a plecat la Dumnezeu. A fost adus la manastirea Prislop, unde a fost inmormantat in 4 decembrie, in locul pe care il alesese cu doi ani inainte. Potrivit lui Daniel, la inmormantare au participat in jur de o mie de persoane. Normal, in presa vremii nu s-a scris niciun rand despre decesul parintelui. Cam 30 de preoti au participat la ceremonia de inmormantare. Preotul Oprea a fost unul dintre ei: „Nu stia lumea ca a murit. Au venit credinciosii care au aflat...
( mai multe detalii aici - Sursa: Ziarul Replica Hunedoara) 

 "Cel mai frumos dar pe care îl putem face lui Dumnezeu e să ne dăm Lui pe noi înşine, pe viaţă."

"Mărturisirea lui Dumnezeu cu preţul vieţii este preţul învierii oamenilor întru sfinţi." 

"Iubirea lui Dumnezeu faţă de cel mai mare păcătos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt faţă de Dumnezeu" 

"Nu suntem din maimuţă, dar mergem cu paşi repezi spre ea." 


"Când fărădelegile vor încleşta mintea şi inima oamenilor şi-i vor sălbătici aşa de tare, încât vor zice că nu le mai trebuie Dumnezeu şi Biserică şi preoţi, încât va fi sălbăticirea şi nebunia urii peste tot pământul, atunci vine sfârşitul."
 ("Mărturii din Ţara Făgăraşului despre părintele Arsenie Boca" - Editura Agaton, 2004)

 "Când eram copil, în casa mamei mele era o icoană a Maicii Domnului care-mi plăcea foarte mult. Odată am întrebat-o pe mama: -De ce îmi place aşa de mult acea icoană? Iar ea mi-a spus: - Ei, dragul meu, cât te-am purtat în pântece, foarte mult m-am uitat şi m-am rugat la această icoană".

"Starea sufletului dincolo de mormânt este continuarea stării sale pământeşti, fie de viaţă, fie de moarte."

"Dacă veţi avea si răbdare în necazuri, să ştiţi că veţi avea şi Duhul Sfânt. Dar dacă veţi avea şi puterea de a mulţumi în necazuri, atunci străluceşte Duhul Sfânt în voi" 

"Cine îl are pe Iisus de model în toate acţiunile vietii lui, acela şi-a găsit sensul vietii şi pacea sufletului lui. " 

,,Smerenia se clădeşte pe ruinele mândriei." 

,,Sufletul este mai de preţ decât toată materia lumii pentru că în el e sădită de la obârşie posibilitatea desăvârşirii."

"..Potrivnicul are două feluri de ispite: prin plăcere şi prin durere. Cu primele umblă să ne amăgească iar cu celelalte umblă să ne constrângă să socotim plăcerea ca bine şi durerea ca rău. "

"Dumnezeu ne paraseste uneori ;Sfintii nu mai sunt ascultati ,dar iubirea de mama intoarce asprimea dreptatii lui Dumnezeu din nou in iubire . Moise se ruga stramtorand pe Dumnezeu (Iesirea ,cap.32):
 -Inceteaza ,Doamne ,urgia Ta si potoleste -Ti mania si socoteste cu blandete gresalele poporului Tau. Adu-Ti aminte de robii Tai: Avraam , Isaac, si Iacov ! 
 -Nu! a raspuns Dumnezeu . Lasa-ma sa-i zdrobesc caci cu urgie M-am maniat asupra lor si vreau sa-i prapadesc! 
 -Daca nu-i ierti ,sterge-ma si pe mine din cartea Vietii! 
Si a incetat urgia lui Dumnezeu si pentru rugaciunea lui Moise i-a iertat pe ei. Cine-i Moise , si cine-i Maica Domnului ? Cand te-a lepadat Dumnezeu si nici Sfintii nu se mai roaga pentru tine , a mai ramas cineva care nu te-a parasit : e Maica Domnului ,iar Maica Domnului e ascultata." 
 ( "Rostul incercarilor", pag 149 , editura "Credinta stramoseasca", 2004 )

 "A fi ucenicul lui Iisus nu însemnează a te opri la mijlocul uceniciei. A fi ucenicul lui Iisus însemnează o prevedere, un război şi a-ţi zidi o cetate. A nu-ţi face socoteala aceasta însemnează a te face de râs. Iar a nu te face de râs însemnează a-L urma pe Iisus în toată calea vieţii Sale pământeşti, chiar dacă ultimul pas al căii îl vei avea de făcut răstignit pe o cruce. „Dumnezeu poartă paşii omului”, iar acestea sunt marile hotărâri spre El. " 

"Domnul Hristos a fost răstignit cu spatele pe crucea materială şi cu faţa pe crucea spirituală"

"Cel mai greu păcat, veşnic fără iertare, este starea omului împotriva adevărului" 

"Creştinismul nu e numai o afacere de Duminică, ci e o strădanie de toate zilele"

"Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse" 

"Atâta vreme cât toti împaratii lumii nu vor fi de prisos, vom înapoia banii însemnati cu numele lor; atâta vreme cât toti oamenii nu vor fi asemenea îngerilor, neamul nostru trebuie sa se înmulteasca. " 

„M-am înhămat la carul unui ideal cam greu: transformarea omului în Om, fiul mai mic al lui Dumnezeu şi frate al Fiului Său mai mare; însă toate idealurile mari au în ele ceva paralizant: nu te lasă să te ocupi de nimicurile acestei vieţi”

"Sa cerem prieteni adevarati, care constituie cea de a doua jumatate a noastra. Ei ne completeaza atunci cand sunt sinceri, credinciosi iar nu lingusitori, exploatatori ai pasiunilor noastre."

"Suferinţa acceptată, smerită, face din Lazării acestei lumi un Lazăr din sânul lui Avraam încă din lumea aceasta." 

"Iisus a tămăduit orbirea ochilor, dar n-a putut tămădui orbia răutăţii. Orbia răutăţii nu are leac, dar are pedeapsă." 

"În zilele noastre se văd mulţi călători la iad cu Scriptura în mână." 

Niciun comentariu: