vineri, 11 septembrie 2009

Suntem totdeauna TREI...


" In definitiv suntem trei, totdeauna trei. Chiar daca suntem intr-un numar mai mare, toti ceilalti sunt cel de-al treilea - ‘ei’. Vedem aceasta in folosirea celor trei pronume personale: ‘eu, tu, el’. Daca noi doi nu iubim pe un al treilea, iubirea noastra in Dumnezeu nu este desavarsita. Aceasta excludere a celui de-al treilea intineaza legatura noastra. Ma dezinteresez de celalalt, vorbesc rau de el. Iar apoi, cand ‘el’ devine ‘tu’ si ‘tu’ devii ‘el’, eu voi vorbi despre tine asa cum nu se cuvine… Iubirea in doi poate fi pe deplin generoasa numai daca este intoarsa spre un al treilea“.

„. . . ca ei sa fie una asa cum Noi suntem una, Eu in ei si Tu in Mine, ca ei sa fie in chip desavarsit una” (In 17, 22). Avem astfel experienta Treimii.

„Nu pot sa ma realizez in iubire, daca nu exista in fata mea un ‘tu’ care ma face responsabil, care face apel la mine si caruia trebuie sa-i raspund. Nu ma pot dezvolta deplin, nu sunt fericit decat in responsabilitate. Altfel, devin un epicureu, vreau sa-mi satisfac doar placerile mele. Dar responsabilitatea ma face sa spun: cum ma pot bucura de viata, daca nu exista un ‘tu’? Numai cu lucrurile sunt singur, ma plictisesc. De as avea lumea intreaga, daca n-ar exista nimeni, n-as avea caldura celuilalt. Numai celalalt ma face fericit, imi da pofta de viata; daca n-ar fi celalalt…Dar celalalt inseamna si responsabilitate. Celalalt este si o granita pentru mine, nu suntem confundabili. El este un obstacol in calea egoismului meu de a ma rupe de el sau de a-l inghiti. Am nevoie de iubirea cuiva. Am nevoie ca acest celalalt sa ramana altul, sa nu se confunde cu mine, dar sa fie unit cu mine.

Nu exist numai eu. Exista si un ‘tu’ pentru ca exista o comunicare intre el si mine. Daca nu ar exista comunicare in iubire, nu ar exista nici o posibilitate de a fi fericit...."
( Pr. Dumitru Stăniloae )

Un comentariu:

Sorin M. spunea...

Mulţumesc Mariana ca ne-ai readus în faţă aceste minunate cuvinte ale Părintelui Stăniloae.

Da, aşa este şi aşa ar trebui să fie, intr-o FAMILIE sunt totdeauna trei

Poate va spune cineva, e de neînţeles afirmaţia aceasta, cum să fie trei într-o familie compusă din doi părinţi şi unul doi sau mai mulţi copii?
Întro familie creştină este posibil lucrul acesta. Soţul şi soţia, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, nu mai sunt doi, prin Taina căsătoriei, ei sunt una. Copii, oricâţi ar fi la număr sunt al doilea element într-o familie, unul foarte important şi plin de responsabilitate. Binecuvântarea, pacea, sfinţirea, ocrotirea şi împlinirea familiei este Dumnezeu. El face din soţ, soţie şi copii o unitate de nezdruncinat, o FAMILIE.