joi, 30 aprilie 2009

Sfaturi primite şi iar la semeni răspândite ( II )

* " Ce faci tu, aici, in locul si starea in care te afli?... Ai intrat intr-o pestera si ramai cuprins in noaptea ei intunecoasa? In jurul tau e numai noapte, groaza, spaime, caci ai facut lucru necugetat, nu dupa voia Domnului si raspunzi timid intrebatilor divine, daca le mai auzi; sau raspunzi ca Iosua cel credincios: "...Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului..." (Iosua 24, 15 )
Astazi daca auzi Glasul Domnului, deschide usa inimii larg!
Glasul Domnului rasuna mereu, ne cheama si astazi, si cine are urechi de auzit, aude chemarea, si vine la El.
"Iata, stau la usa si bat; de va auzi cineva glasul Meu si va deschide usa, voi intra la el si voi cina cu el si el cu Mine" ( Apocalipsa 3, 20 )"
* "A risipi este pacat. A sti sa chibzuiesti, este har de la Domnul. Insuseste-ti acest dar, ca sa devii folositor sau folositoare familiei, sotului sau sotiei, fratilor sau celor din jur, voua insiva, saracilor si lui Dumnezeu prin partasie duhovniceasca.
Citeste si versetele de la Romani 6, 22 - 23"
* "Sfaturile bune oferite cu intarziere su sub tensiunea amenintarilor, nu pot indeparta savarsirea faptei nelegiuite; si iata spargeri de case, destramari comjugale, prilejuri de pacatuiere, de vorbiri de rau a Evangheliei, piedici in calea inaintarii lucrarii de mantuire, pornite din familii de credinciosi, pe masa carora zi si noapte Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu sta la loc de cinste. Dar, ce folos daca Biblia sta numai pe masa si din cand in cand o stergem de praf, nu folosim rugaciunea cu intreaga familie ca mijloc de tarie si Har, nu folosim meditatiile biblice in familie ca putere de partasie a dragostei divine." * "Mori in fiecare zi, ca sa traiesti vesnic." ( Sf, Macarie cel Mare )
* "Doboara-ti gandul inaltarii mintii inainte de a te dobora el pe tine. Zdrobeste-ti pofta inainte de a te zdrobi ea pe tine"( Sf. Efraim Sirul )
* "E de preferat sa risti crezand in bunatatea si mila lui Dumnezeu, decat sa risti mizand doar pe puterea banilor!"
* "Unii vor spune ca sfaturile sunt usor de dat, dar greu de urmat. Intradevar, conditiile vietii noastre sunt diferite de cele ale stramosilor nostri, ca sa nu mai vorbim, de cele ale Sfintilor Parinti. Cu toate acestea, in Prezent putem intalni Trecutul si fara Prezent nu exista Viitor.Acel "Indrazneste, ridica-te" exprima nu doar continuitatea lucrurilor, ci si continuitatea fiintei proprii. De cate ori nu ne-a coplesit tristetea sau nenorocirea, sugerandu-ne ca nu ne vor mai parasi niciodata? De cate ori, intunecandu-se cerul, n-am avut impresia ca seninul nu mai exista sau nu mai are putere sa se arate? Si totusi de cate ori in situatiile cele mai grave nu ne-a surprins ceva cu totul neansemnat, facandu-ne sa zambim?....Nu doar furtuna este vinovata de scufundarea unei nave, ci si cei ce nu s-au pregatit sufucient pentru infruntarea ei. Acel "Indrazneste!" nu inseamna indemn la obraznicie in fata vietii, ci indemn la curaj linistit si demn in fata obrazniciei!" ( Pr. Ioan Tiberiu Visan)
* Intr-un interviu, Danion VASILE, scriitor bisericesc şi editor, spunea:
-"Am o deviză: un suflet în plus! Pe încă unul vreau să-l ajut, pe încă unul vreau să-l ajut! Cred că se poate folosi de cartea mea, de conferinţa mea încă un om. La o conferinţă, în Timişoara, nemediatizată, la care au fost foarte puţini oameni, cel de la instalaţia de sunet, unul care mergea pe la petreceri, pe la nunţi, pe la cumetrii, auzind cuvintele mele nu a vrut să ia nici un ban de la organizatori şi a zis că vrea să vină iar la o conferinţă de-a mea. Atunci am înţeles că pentru omul acela fusesem în Timişoara şi am simţit că Hristos lucrează. "
Ai si tu acest gand " un suflet in plus "
* "Ai pierdut banii ? De vei mulţumi, ţi-ai dobândit sufletul şi mai mare bogăţie ai câştigat, fiindcă ai tras la tine dragostea lui Dumnezeu. Iar de vei huli, pe lângă acelea ce le-ai pierdut, ai pierdut şi mântuirea ta; nici pe acelea nu ţi le-ai câştigat, ci şi sufletul l-ai omorât."
din “Omilii si cuvantari”(Sf. Ioan Gura de Aur)
* "Fiecare dintre noi este diferit. Fiecare este unic şi irepetabil. De aceea fiecare dintre noi are ceva de dăruit altora, ceva ce nimeni altcineva nu are. Fiecare are un loc şi o misiune ce i-au fost încredinţate şi de care va trebui să răspundă. Fiecare este un dar unic al lui Dumnezeu pentru omenire.Un laureat al premiului Nobel a scris: Când vom muri şi vom merge în cer, ne vom întâlni cu Creatorul nostru. El nu ne va întreba: „De ce n-ai devenit Mesia? De ce n-ai descoperit un medicament împotriva cancerului? De ce n-ai devenit o personalitate a vieţii publice?”. El ne va întreba: „De ce nu ai fost tu însuţi?”."
* " Mirenii spun: “Fericiti sunt cei care traiesc in palate si au toate inlesnirile”. Dar insa fericiti sunt cei care au izbutit sa-si simplifice viata si s-au eliberat din latul acestui progres lumesc al multelor inlesniri, sau mai degraba al multelor greutati, si au scapat de acest stres infricosator al vremii noastre de azi. Daca omul nu isi simplifica viata, se chinuieste, in timp ce simplificand-o nu va avea acest stres...Nemultumirea si nesatiul sunt un rau mare. Cel robit bunurilor materiale este stapanit mereu de mahnire si de neliniste, pentru ca pe de o parte tremura ca sa nu piarda cele materiale, iar pe de alta parte ca sa nu i se ia sufletul. Intr-o zi a venit un bogat din Atena si mi-a spus: “Parinte, am pierdut legatura cu fiii mei; mi-am pierdut copiii!”. “Cati copii ai?”, il intreb. “Doi”, imi raspunde. “I-am crescut cu lapte de pasare. Tot ce au vrut au avut! Chiar si masina le-am luat.” Din discutie reiesea ca si el avea masina lui, si femeia sa pe a ei, si copiii lui pe a lor. “Binecuvantatule, i-am spus, tu in loc sa-ti micsorezi problemele, le-ai marit. Acum ai nevoie de un garaj mare pentru masini, de un mecanic pe care sa-l platesti de patru ori mai mult ca sa le repare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca va primejduiti toti patru in fiecare clipa sa muriti. In timp ce daca ti-ai fi simplificat viata, familia ti-ar fi fost unita, v-ati fi inteles unul pe altul si nu ai fi avut aceste probleme. Nu sunt vinovati copiii tai, tu esti vinovat ca nu te-ai ingrijit sa le dai alta educatie”. O familie, patru masini, un garaj, un mecanic etc.! Ce are daca merge unul mai tarziu? Toate aceste inlesniri nasc greutati.
( Cuv. Paisie Aghioritul - “Cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan )

Un comentariu:

Mariana spunea...

De cate ori nu ne-a coplesit tristetea sau nenorocirea, sugerandu-ne ca nu ne vor mai parasi niciodata? De cate ori, intunecandu-se cerul, n-am avut impresia ca seninul nu mai exista sau nu mai are putere sa se arate? Si totusi de cate ori in situatiile cele mai grave nu ne-a surprins ceva cu totul neansemnat, facandu-ne sa zambim?......cuvinte ce au poposit in locul cel mai adânc al sufletului meu...
Mulţumesc!