marți, 5 octombrie 2010

Întrebări - tu cum răspunzi? ( XVIII)

"..In cele ale credintei, cine mai doreste astazi sa se ocupe de curatirea launtrica, sa-si planga pacatele, sa doabandeasca smerenia si sa-si taie voia pentru Dumnezeu?
Cine sa mai jinduiasca astazi dupa viata duhovniceasca, cine sa se mai dea ceasul mortii, chinuit si “disperat” dupa implinirea poruncilor evanghelice, dupa urmarea caii celei inguste si grele?
Cine?, cand, iata, este atat de tentant si de usor sa iesi in afara, sa predici altora, sa dai lectii, sa faci misiune si marturisire inainte de a fi apucat sa te formezi si sa te schimbi cum trebuie pe tine.
Cine?, cand, iata, este atat de tentant si usor sa te indeletnicesti zilnic cu “barfa” si “scandalul” zilei in Ortodoxie, sa urmaresti si chiar sa iei parte la ultimele ’stiri si dezvaluiri senzationale’ de pe bloguri, sa-ti umfli pieptul de mandrie ca “aperi dreptatea” si sa te simti satisfacut ca “le-ai zis-o” tuturor ereticilor, apostatilor si tradatorilor de neam..."
( Parintele Rafail Noica - din articolul "Fuga de Dumnezeu si tanarul bogat din noi")

Dacă împreună suferim prigonirile credinţei, dacă împreună purtăm durerile Evangheliei, dacă împreună ne împărtăşim din Cuvântul Domnului, din Trupul şi Sângele Domnului, din cântările şi rugăciunile Domnului, din darurile şi binecuvântările harului Său – şi dacă împreună trebuie să purtăm sarcinile sau ocara lui Hristos, de ce, atunci, să nu ne dăm fiecare toate silinţele ca să ajungem la aceeaşi credinţă a inimii şi la acelaşi fel de vorbire a gurii cu toţi fraţii noştri şi cu toată Lucrarea Domnului în care zicem că suntem?
( Traian Dorz, - din volumul "Hristoas - Putera Aposotliei")

"Dragă cititorule! O credinţă vie şi lucrătoare are acela care şi-a încredinţat Domnului cârma vieţii sale şi înaintează cu El spre ţara veşniciei.
Ai tu o astfel de credinţă?"
( Părintele Iosif Trifa - din "Tâlcuirea evangheliilor duminicilor de peste an")


“Ce inseamna, de fapt, a iubi pe aproapele tau?
Sa-i cumperi un hamburger?
Sa-i dai zece lei?
Uneori si asta.
Dar daca necazul aproapelui nu poate fi alinat cu un hamburger si nici cu zece lei, daca el depaseste puterile tale? ...
Atunci singurul lucru pe care il putem face noi este sa ne indureram cu durerea aproapelui nostru...
Cati dintre cei care merg duminica la biserica se pot lauda ca poarta in piepturile lor acesta durere facatoare de minuni?”
( Pr. Savatie )

Fraţii mei din Lucrarea credinţei şi dragostei în care ne-am născut noi, nu vă gândiţi voi, oare, ce om sfânt a fost Părintele nostru Iosif, care ne-a născut pe noi în Hristos?
Nu v-am spus noi, oare, atât de mult ce pildă de viaţă şi credinţă am avut noi şi am văzut în el?
Nu v-a lăsat el însuşi şi vouă, ca unor copii ai săi, cărţile sale, învăţăturile sale, urmele sale, ca nişte îndemnuri strălucite şi iubitoare: Călcaţi pe urmele mele, căci şi eu calc pe urmele lui Hristos şi ale înaintaşilor mei?
De ce atunci, oare, mai sunt încă printre noi unii care ne arată alte urme, ale unor străini şi de învăţătura noastră, şi de credinţa noastră? …
Ale unor necunoscuţi, care n-au nici nume de ale noastre, nici cuvinte de ale noastre, nici suflet de al nostru, nici credinţă de a noastră?
De ce sunt încă între noi unii care sunt gata să le primească pe ale acelora şi să le lepede pe ale părinţilor noştri?
De ce mai pot fi printre noi unii care mai degrabă se duc după un străin mincinos, decât după un părinte adevărat?
De ce, nici după ani de chemări stăruitoare, de dovezi nenumărate, de aşteptări dureroase, acei unii dintre noi tot nu pot să vadă că urmele străinului ne duc numai spre rău – şi tot nu pot lua drumul cel bun, pe urmele celui care s-a jertfit pentru noi şi printre noi?

( Traian Dorz, din " Hristos – Putera apostoliei")

"Omul mănâncă şi bea, omul luptă pentru libertate şi dreptate, pentru a fi viu, pentru a avea plenitudinea vieţii.
Dar ce este aceasta?
Ce este viaţa vieţii însăşi?
Care este conţinutul vieţii veşnice?"
( Pr. Alexander Schmemann)

Tu cum stai faţă de binecuvântările lui Dumnezeu?
Le cunoşti, Îi mulţumeşti şi te străduieşti din toată inima să-L asculţi, ca să le poţi avea veşnic?
Sau, dimpotrivă, te bucuri de toate, dar nu-i mulţumeşti pentru nimic.
( Traian Dorz, din "Hristos - Pâinea noastră zilnică" )

Cum se explică citatul: „Eu dorm, dar inima mea veghează”?

Niciun comentariu: