marți, 24 martie 2009

Praznicul Bunei-Vestiri

Praznicul Bunei-Vestiri ne introduce în umila casă din Nazaret, unde Sfânta Fecioară Maria stătea aplecată peste sulurile sfinte, dorind să înţeleagă profeţia Vechiului Testament cu privire la Fecioara care va naşte pe Mântuitorul. În această casă din Nazaret se coboară Arhanghelul Gavril şi-i vesteşte mlădiţei davidice binecuvântarea ce va veni peste ea.: „Bucură-te ceea ce eşti plină de dar, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei!”

O uimire sfântă o umbreşte pentru câteva clipe pe Sfânta Fecioară, dar inima ei credincioasă avea să înţeleagă mesajul îngerului şi să exclame: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!”

Pentru ca mintea noastră să înţeleagă taina Bunei-Vestiri, are şi ea nevoie de umbririea Duhului Sfânt, are nevoie de credinţa şi supunerea pe care le-a avut Sfânta Fecioară. Fără credinţă, fără supunere faţă de Dumnezeu, fără acoperământul harurilor Duhului Sfânt, nu vom înţelege niciodată taina pururea-fecioriei Maicii Domnului şi nu vom putea preacinsti pe Sfânta Fecioară aşa cum a făcut-o Arhanghelul Gavril.

Faptul că mărturisirile de credinţă ale protestanţilor o consideră pe Sfânta Fecioară doar o femeie deosebită, cu onoruri mai bogate decât ale celorlalte femei, şi care ar mai fi avut după naşterea Domnului Iisus fii şi fice, dovedeşte că sunt departe de a înţelege taina aceasta şi, prin urmare, departe de acoperământul harurilor Duhului Sfânt.

Într-un astfel de Praznic, sufletul celui credincios tresaltă de bucurie negrăită, sărbătorind Buna-Vestire, pe Sfânta Fecioară Maria, vasul cel de înaltă cinste, ales de Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Într-o astfel de sărbătoare, mărturisim credinţa cea adevărată în Domnul Iisus, „Care pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a Întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maira şi S-a făcut Om...”

Vai de cei care minimalizează taina Bunei-Vestiri şi nu dau preacinstirea cuvenită Sfintei Fecioare Maria. Cum vor sta aceştia în faţa lui Dumnezeu, Care, El Însuşi a preţuit-o prin faptul că din toate femeile din lume a ales-o să fie Maica Fiului Său? Cum vor sta înaintea Domnului Iisus, Care a cinstit-o, fiindu-i tot timpul supus (Cf. Luca 2, 51) şi Care răstignit fiind pe Cruce, S-a îngrijit de viitorul ei (Cf. Ioan 19, 26-27)?

Praznicul Bunei-Vestiri să ne îndemne să luăm aminte la viaţa neprihănită şi dedicată lui Dumnezeu a Preasfintei Fecioare, la meditare stăruitoare, la post, la smerenie, la ascultare şi la supunere faţă de Dumnezeu.

Slăvit să fie Domnul!

5 comentarii:

Rodica Botan spunea...

Sorin, am nevoie de numele tau exact asa cum este in buletin. Te rog lasa un mesaj pe primul articol despre concurs. Prietena mea care va trimite banii are nevoie de aceasta infornatie de urgenta. Vei putea ridica premiul de la Oficiul Postal NR 1 din Simeria, Post Restant.
Multumesc

Sorin M. spunea...

Draga Rodica,

Iti multumesc de premiul acordat, dar asa cum spuneam nu am concurat pentru a castiga ci doar pentru a provoca si pe altii sa scrie.
Am scris nu pentru premiu...cu ce ochi as mai privi spre cer cand voi sti ca pentru ce am facut in numele Lui, am acceptat plata aici pe pamant!

Premiul meu esti fratia ta, sunt toti cei care au concurat sincer...sunt cei carora le-a facut placere ceea ce am scris.

Dar, daca ti neaparat sa acorzi premiul acesta, in dimineata aceasta cand vei merge la servici, undeva la un colt de strada te va astepta cineva, nu te uita la el ca e murdar, sarac si lipsit, dai aceluia ceea ce vrei sa-mi dai mie.

Multumesc!

Rodica Botan spunea...

Draga Sorin...inteleg ce spui si iti multumesc din suflet pentru participare.
Premiul este insa deja la Simeria...si persoana aia de la colt de care vorbeai...este tot acolo. Nu eu am planuit...altcineva a facut-o pentru noi amindoi.
Multumesc de serviciul facut...
Blessings,

Sorin M. spunea...

Premiul a ajuns.
Multumesc tuturor celor implicati.
Voi cauta o cale sa va surpind si eu in mod placut. Fiti binecuvantate Rodica & Rodica!

Mariana spunea...

Sorin, felicitări pentru premiu şi pentru gestul tău de mărinimie.

Fiindcă azi e Buna Vestire, îţi dăruiesc cu drag versurile următoare scrise din uimirea ce o am faţă de cuvintele ce le-a spus Maica Domnului Iisus: "Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!"

ÎN CRINII ALBI...

În crinii albi îţi văd neprihanirea,
Marie, Maică a Fiului de Sus.
În lacrima tăcută văd iubirea
Şi-n ochi duioşi îţi tremură privirea
De Maică sfântă-a Domnului Iisus.

Îţi pleci uşor privirea-nceţoşată,
Iar inima-ţi tresaltă de uimire...
Un înger ţi se-nchină de îndată,
Tu tremuri tot ca trestia înaltă,
Şi-n piept se-adună valuri de iubire.

Nu îndrăzneşti să-ţi mai rosteşti suspinul,
Te farmecă prezenţa îngerească.
De dincolo de nori tu vezi seninul
Şi ştii c-acesta ţi-e acum destinul
Să laşi sfios ca Fiul să se nască.

Nu poţi altfel că tu ai fost aleasă
Şi vrei ca roabă-a Cerului să fii!
...Îţi ştii podoaba sfântă de mireasă
Şi inima şi dorul nu te lasă
Că ştii c-aceasta-i pentru veşnicii...

Şi te supui cu-atâta frumuseţe
Dorind a lumii dulce mântuire.
Iar sufletul tânjeşte să-L răsfeţe
Şi să-I şoptească sfintele poveţe
Celui venit de Sus doar din iubire.

Dorim şi noi s-avem neprihănirea
De robi ca tine-ai Tatălui din ceruri.
Mereu la El să ne-aţintim privirea,
Să învăţăm ce dulce e jetfirea
Când cu Hristos trăim curat de-a pururi.