luni, 12 octombrie 2020

Banul e scump, dar nu e ”sănătos”

 


Ce mai bună valută este tot plugul, casa și moșioara.

Starea generală financiară a lumii e tot ca și anul trecut. E scumpete de bani. Banul e scump, dar asta nu înseamnă că e și sănătos. Din lipsă de încredere, o parte a banilor stau ascunși, iar alții îi bagă în case, moșii și alte realități (politicienii noștri i-au băgat în băncile din Elveția). Lipsa de încredere a fost sporită și de Conversiune prin care statul s-a amestecat între creditori și debitori. Banii au fugit prin lăzi.

Iar de altă parte stă mulțimea celor lipsiți de bani. Și în vremea asta, prețurile în loc să scadă, cresc. S-a ajuns la ciudata situație de a face 1 zi de lucru pentru 1 kg. de pâine. O dovadă cât de nefirească și bolnavă e starea financiară. Un singur pocnet de tulburare a lumii – și ar crăpa îndată toate stabilizările și valutele.

Lucrul cel mai cuminte în astfel de vremi este a ținea morțiș la moșioara, casa și averea imobilă ce o ai. A vinde azi pământ de dragul banilor, ar fi o nebunie.

Încă odată se adeverește ceeace am spus în anul trecut: că valuta cea mai sigură a fost, este și va fi moșioara, plugul, casa, sănătatea și munca omului.

Iar mai presus de toate, crizele financiare ne arată cu mână de foc ”valuta” pe care ne-a recomandat-o Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos: ”Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură.” (Matei 6: 19-20)

Părintele Iosif Trifa
articol publicat în ”Calendarul Lumina Satelor”, 1933

Niciun comentariu: