joi, 29 octombrie 2009

Părintele Arhimandrit TEOFIL Părăian a plecat la Domnul


"S-a născut pe 3 martie 1929 în satul Topârcea, în apropiere de Sibiu, fiind cel mai mare dintre cei cinci copiii ai părinţilor Ioan şi Elisabeta. A primit la botez numele de Ioan. S-a confruntat de la o vârstă fragedă cu o mare problemă de sănatate, fiind nevăzător. A ştiut să depăşească această mare încercare printr-o voinţă extraordinară şi printr-o determinare care avea să facă din dânsul un om de excepţie din toate punctele de vedere. A urmat o serie de şcoli pentru nevăzători, formându-şi o vastă cultură generală şi teologică, fiind şi absolvent de Teologie la Sibiu. Adevărata vocaţie şi-a aflat-o în viaţa monahală, fiind de mic atras de mânăstire. Mânăstirea Sâmbăta de Sus i-a fost pentru toată viaţa locul de suflet de care avea să-şi lege întreaga existenţă. După absolvirea Facultăţii de Teologie, în anul 1953 avea să între în obştea Mânăstirii Sâmbăta, fiind pe rând frate, monah, ierodiacon şi apoi ieromonah şi duhovnic. Din 1988 este şi arhimandrit. În scurtă vreme avea să devină unul dintre cei mai apreciaţi şi căutaţi părinţi duhovniceşti din România neîncetând să sfătuiască, să îndrume şi să spovedească pe toţi cei care îl cautau pentru a-şi găsi liniştea şi mângâierea sufletească şi o îndrumare competentă în viaţa spirituală. Înzestrat cu un deosebit dar al cuvântului, Părintele Teofil ne-a lăsat în atâţia ani de slujire creştină numeroase predici, cuvântări, cărţi şi articole în care aflăm mult folos duhovnicesc. Atunci când oamenii l-au chemat în mijlocul lor, nu a pregetat niciodată să răspundă acestor dorinţe, dăruind cu generozitate din bogăţia sufletului său, bucurând cu zâmbetul său inconfundabil, cu optimismul şi încrederea pe care le insuflă tuturor celor care îl întâlnesc şi îl ascultă. Sunt renumite conferinţele pe care le-a susţinut pe tot cuprinsul ţării, în biserici, în şcoli, centre studenţeşti, universităţi, instituţii de cultură. Prin cuvintele sale, prin sfaturile, îndemnurile şi învăţăturile pe care le-a rostit, Părintele Teofil a atras atâţia oameni la adevărul credinţei creştine, la viaţa în Hristos, la valorile nemuritoare ale Bisericii." ( sursa)

Alături de alţi mari duhovnici români, Părintele Teofil va rămâne o figură strălucită, emblematică a creştinismului românesc. Toţi cei care l-au cunoscut şi l-au apreciat, îl vor pomeni în rugăciunile lor, rugând pe Dumnezeu să îl odihnească cu Sfinţii Săi!

Ce inseamna sa fii ucenic

"Sa fii ucenic inseamna sa te lasi indrumat si modelat. Asta-i situatia de ucenic: sa te pleci cu mintea, sa nu stii tu mai multe decat cel care te indrumeaza. Sa faci ceea ce a zis Domnul Hristos: sa mergi pe urmele Lui, sa-l urmezi pe cel care te indrumeaza. Sfantul Apostol Petru, de pilda, la Pescuirea Minunata, a zis catre Domnul Hristos: "Toata noaptea ne-am trudit si n-am prins nimic, dar pentru cuvantul Tau arunc mreaja in mare si pentru ca zici Tu" (Lc. 5, 5). Asta inseamna sa fii ucenic. De aceea a putut fi Sfantul Apostol Petru ucenic, pentru ca s-a plecat cu mintea. Parintele Arsenie Boca zicea ca noi avem mintea care discuta cu Dumnezeu, in loc sa se supuna fara discutie. O astfel de minte avea Sfantul Apostol Petru la Cina cea de Taina, cand a zis: "Doamne, Tu sa-mi speli mie picioarele?" Si a auzit de la Domnul Hristos: "Ceea ce fac Eu acum tu nu intelegi, dar mai tarziu vei intelege" (In. 13, 6-7). S-a impotrivit mai departe si atunci a zis Domnul Hristos: "Daca nu te voi spala, nu ai parte cu Mine" (In. 13, 8). De unde intelegem ca ucenicia este plecare de minte. Daca nu te pleci cu mintea, daca stii tu mai bine, daca ai tu opinii care te scot de sub ascultarea fata de duhovnic, in cazul acesta sau duhovnicul nu-i duhovnic, sau ucenicul nu-i ucenic. Sau amandoua." (Parintele Teofil Paraian)

Ce inseamna sa fii duhovnic

"Un duhovnic trebuie sa aiba inima de parinte, inima de frate, inima de prieten. Sa nu fie indiferent, sa nu stea in fata penitentului dezinteresat de cel care a facut nu stiu ce pacate. Important este sa-l pui pe om pe cale buna, sa simti ca vrea sa nu mai fie pacatos, sa aiba interesul acesta de a se depasi pe sine insusi, sa vezi ca-s convertiti. Oameni informati sunt multi, dar oameni care cred in ceea ce stiu sunt putini". (Parintele Teofil Paraian)

Carti publicate de Parintele Teofil Paraian (lista incompleta):


1. Ne vorbeste parintele Teofil (Editura Episcopiei Romanului, Roman, 1997)
2. Duhovnici romani in dialog cu tinerii (Editura Bizantina, Bucuresti, 1997)
3. Lumini de gand (Editura Antim, Cluj-Napoca, 1997)
4. Ganduri bune pentru ganduri bune (Editura Mitropoliei Banatului, Timisoara, 1997)
5. Prescuri pentru cuminecaturi (Editura Mitropoliei Banatului, Timisoara, 1998)
6. Cuvinte catre tineri (Editura Omniscop, Craiova, 1998. Editie ingrijita de Aurelian Popescu)
7. Din vistieria inimii mele (Editura ASCOR-Craiova, Craiova, 2000. Editie ingrijita de Aurelian Popescu)
8. Intampinari - interviuri cu Parintele Teofil Paraian realizate de Sabin Voda (Editura Sophia, Bucuresti, 2000)
9. Pentru cealalta vreme a vietii noastre (Editura Deisis, Sibiu, 2001)
10. Veniti de luati bucurie. O sinteza a gindirii Parintelui Teofil in 750 de capete (Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2001)
11. Darurile invierii (Editura ASCOR Craiova, Craiova, 2002)
12. Cuvinte lamuritoare. Articole si cuvantari (Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2002)
13. Lumini de gind, 31 de predici din perioada Penticostarului (Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2003)
14. Amintiri despre duhovnicii pe care i-am cunoscut: IPS Serafim, PS Vasile Somesanul, Parintii: Arsenie Papacioc, Mina Dobzeu, Arsenie Boca, Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Serafim Popescu (Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2003)
15. Maica Domnului –raiul de taina al Ortodoxiei (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003)
16. Sa luam aminte! (Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2003)
17. Cine sunt eu, ce spun eu despre mine (Sibiu, 2003)
18. Hristos in mijlocul nostru (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003)
19. Credinta lucratoare prin iubire: predici la duminicile de peste an (Editura Agaton, Fagaras, 2004)
20. Bucuriile credintei (Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova 2004)
21. Ganduri senine (Editura ASAB, Bucuresti, 2005)
22. Sarbatori Fericite! –predici la praznice si sarbatori (Editura Agaton, Fagaras, 2005)
23. Puncte cardinal ale Ortodoxiei –indrumar duhovnicesc (Editura Lumea credintei, Bucuresti, 2005)
24. Ginditi frumos - cuvintari la ocazii speciale (Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2006)
25. Ganduri de altadata pentru atunci, pentru acum si pentru totdeauna (Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova, 2006)
26. Din ospatul credintei (Editura Mitropoliei Olteniei, Craiova, 2006)
27. Rugaciunea – piatra de incercare a tuturor lucrurilor (Editura Agaton, Fagaras, 2006)
28. Cale spre bunatate (Editura Sophia, Bucuresti)

Niciun comentariu: