luni, 23 iulie 2012

El a făcut din noi

În tot ce a făcut Dumnezeu, atât în lumea materială, cât şi în cea spirituală, El a aşezat un echilibru pe care îl păstrează mereu în toate vremurile şi în toate cazurile.
Suntem nişte făpturi atât de minunate, precum scrie în psalmi, pentru că suntem făcuţi de El, şi El este Cel minunat şi frumos.
Există în toate lucrurile un echilibru neclintit şi neschimbat pentru că Cel Drept şi Bun, Cel Înţelept şi Puternic aşa le-a întocmit, fiindcă numai aşa se poate continua viaţa şi existenţa pe pământ.
Dacă Domnul îl lipseşte pe om de auz, El îi dă priceperea de a înţelege vorbirea după mişcarea buzelor – acesta este un echilibru.
Dacă îl lipseşte pe om de vedere, îi dă auzul şi pipăitul mai fin şi memorie mai ascuţită.
Dacă îl lipseşte de o mână, îi pune mai multă putere în cealaltă.

Dacă îl lipseşte de un picior, i-l face mai tare pe celălalt.
Dacă lasă o primăvară ploioasă, aduce o toamnă uscată.
Dacă face o vară grea, aduce o iarnă uşoară.
Dacă îi merge omului prea bine, îi îngăduie şi necazuri.
Dacă acesta are o viaţă grea, îi pregăteşte şi bucurii.
Dacă îi dă omului copii mulţi, îi face să fie cuminţi şi sănătoşi.
Dacă are viaţa grea, îi face moarta uşoară şi dacă îi merge prea bine în lumea asta, îl lasă să plătească în lumea cealaltă…
Acesta este echilibrul făcut de Dumnezeu.
Orice păcat este stricare a echilibrului divin, fiindcă loveşte în ordinea aşezată de Dumnezeu în toate. Oricine păcătuieşte împotriva voii lui Dumnezeu sau a semenilor săi loveşte brutal şi duşmănos în însăşi legea vieţii şi existenţei, provocând tulburare şi haos.
De aceea, după orice păcat, care este o greutate aruncată pe o parte a balanţei, trebuie să vină o pedeapsa de aceeaşi măsură, aruncată de cealaltă parte.
Astfel fiecare păcat îşi primeşte plata după mărimea şi greutatea sa. Şi orice judecată, la fel. Dar şi orice faptă bună trebuie să-şi primească răsplata ei.
Dumnezeul Dreptăţii şi al Iubirii ne-a făcut aşa. Şi ce minunat este lucrul acesta în ochi noştri – şi în ai Lui!
Slavă veşnică Ţie, Marele şi Puternicul nostru Domn şi Dumnezeu! Din tot sufletul Îţi mulţumim pentru că Tu ne-ai făcut înzestraţi cu atâtea însuşiri minunate.
Te rugăm, ajută-ne să punem totul în slujba Ta, spre a ne bucura şi noi de Tine şi Tu de noi.
Amin.

Traian Dorz – din "Hristos Pâinea noastră zilnică."

Niciun comentariu: