luni, 27 ianuarie 2014

27 ianuarie 2013, un moment pentru eternitate: Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Comemorarea a fost decisa prin Rezolutia Adunarii Generale a Natiunilor Unite numarul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptata la a 42-a sedinta plenara. La 24 ianuarie 2005, in cadrul unei sedinte speciale, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberarii lagarelor de concentrare naziste si sfarsitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a sase milioane de evrei europeni si a milioane de persoane de alte nationalitati de catre regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, in 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietica.
Inainte de rezolutia 60/7, se instituisera zile nationale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Ziua Comemorarii Victimelor National-Socialismului) in Germania, stabilita printr-un decret al presedintelui Germaniei, Roman Herzog, la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 Ianuarie fusese  Ziua Holocaustului in Regatul Unit.

In plus, dupa 1945, cifra cel mai des folosita pentru numarul de evrei ucisi a fost cea de sase milioane. Centrul de comemorare al Holocaustului, Autoritatea Yad Vashem de Amintire a Eroilor si Martirilor Holocaustului din Ierusalim, comenteaza: "Nu este cunoscut numarul exact al evreilor ucisi in Holocaust. Cifra cea mai frecventa este cea de sase milioane, avansata de Adolf Eichmann, un demnitar de rang inalt al SS-ului. Majoritatea cercetarilor confirma ca numarul victimelor s-a situat intre cinci si sase milioane. Primele estimari plasau numarul la... intre 5,1 milioane (Profesorul Raul Hilberg) si 5,95 milioane (Jacob Leschinsky). Cercetari mai recente, ale Profesorului Yisrael Gutman si Dr. Robert Rozett in Enciclopedia Holocaustului, estimeaza numarul de morti intre 5,59 si 5,86 milioane, iar potrivit unui studiu coordonat de cercetatorul german Wolfgang Benz numarul estimativ este de 5,29 pana la 6 milioane. Principalele surse pentru aceste statistici sunt comparatiile dintre recensamintele de dinainte de razboi si cele postbelice. A fost folosita si documentatia nazista cu date partiale privind diversele deportari si asasinate. Se estimeaza ca centrul de comemorare si documentare Yad Vashem are in prezent peste patru milioane de nume ale victimelor."

Niciun comentariu: