vineri, 3 septembrie 2010

Sfaturi primite şi iar la semeni răspândite ( XXIX)


Un cioban pus pe şotii obişnuia să strige:
-Săriţi, săriţi! A venit lupul la oi!
Ceilalţi ciobani veneau fuga să-l ajute şi atunci el se prăpadea de râs. Într-o bună zi, lupul veni cu-adevărăt la stână. Ciobanul strigă după ajutor, dar nu mai veni nimeni şi lupul îi mâncă liniştit toate oile.
  • Morala şi sfatul acestei fabule: Nu iubii minciuna, mincinosul nu e crezut nici când spune adevărul.

Au fost odată trei boi care păşteau mereu împreună. Un leu îi pândea de mult ca să-i mănânce dar ştia că nu putea lupta cu toţi trei deodată. Se gândi atunci la un şiretlic. Le spuse că vrea să ştie care e cel mai puternic dintre ei. Învrăjbiţi, boii s-au certat şi nu au mai mers la păscut împreună. Leul i-a găsit singuri şi i-a mâncat unul câte unul.
  • Morala şi sfatul acestei fabule: Nu lăsa pe nimeni să te despartă de fraţii tăi. Altfel, vei fi învins mai uşor de duşmani.

- Sunt un doctor iscusit şi cunosc leacuri pentru toate bolile - se lăuda odată o broască.
- Dacă eşti aşa de pricepută, de ce nu reuşeşti să te vindeci mai întâi pe tine? Că, uite, ai un picior bolnav! îi spuse o vulpe glumeaţă.
  • Morala şi sfatul acestei fabule: Nu te lăuda cu lucruri pe care nu le poţi dovedi prin fapte.
O căprioară urmărită de vânători se ascunse într-o vie. Cu inima cât un purice, îi aştepta să se depărteze şi apoi, liniştindu-se, începu să mănânce frunze de pe butucii viţei. Unul dintre vânători văzu crengile mişcându-se şi descoperi ascunzătoarea căprioarei. Duse arma la ochi şi o împuşcă, în timp ce se prăbuşea, căprioara îşi spuse: „Merit asta, nu trebuia să fac rău viei care mă salvase!"
  • Morala şi sfatul acestei fabule: Fii recunoscător celui care te-a ajutat la nevoie
"Se povesteşte că o cioară bătrână , văzând un piţigoi cum se chinuie să prindă un viermuşor, i-a propus acestuia un târg: să-i oafere piţigoiului în fiecare zi câte un viermuşor, în schimbul unei pene. Piţigoiul, bucuros, s-a gândit: “Ce e o pană ? Am sute de pene pe mine !”
Şi târgul a început. Zi de zi, cioara îi aducea piţigoiului câte un viermuşor, iar acesta îi dădea câte o pană. Una singură. Până într-o zi, când cioara nu a mai venit cu viermuşorul. Flămând, piţigoiul a încercat să-şi ia zborul spre a-şi căuta de mâncare, dar… era gol-goluţ. Nu mai avea nicio pană pe el şi nu mai putea zbura. Finalul îl bănuiţi, desigur. "

  • Morala şi sfatul acestei fabule: Nu neglijaţi lucrurile mici ! Satana nu e un negustor prost. Atunci când ne ispiteşte cu bucuriile de o clipă ale păcatului, el nu ne cere toate “penele” deodată, ci numai câte una. El ştie că dacă obţine de la noi doar câte un mic compromis, într-o zi zborul nostru spre cer nu va mai avea loc. Şi încă ceva: Satana nu e filantrop. Niciodată nu ne va oferi ceva atrăgător, fără să ne smulgă câte o “pană” !
,,Intr-o zi, niste muste lacome se napustira asupra unui fagure, dar ramasera cu picioarele intepenite in mierea lipicioasa.
Altele, infulecand dintr-o placinta, mancara pana cazura late.
Tot asa si oamenii sunt prizonierii poftelor care ii stapanesc."

  • Morala şi sfatul acestei fabule: Tot ce e prea mult strică. Postul ne va ajuta în înfrânarea poftelor.
,Leul si mistretul venira la izvor ca sa se adape.
Acolo nu se puteau hotari cine sa bea mai intai. Se luara la cearta si incet-incet ajunsera sa se bata.
Vazura atunci un stol de pasari rapitoare care asteptau ca unul dintre ei sa moara, ca sa se infrupte din lesul lui. Isi venira in fire si facura pace, zicand:
- Mai bine sa fim prieteni decat sa ajungem hrana corbilor si vulturilor."

  • Morala şi sfatul acestei fabule: Luptele fără rost ajută numai duşmanii.

Un comentariu:

Loredana spunea...

foarte dragute sfaturi! desi ni se pare ca pe unele din ele le stim de cand lumea, nu invat mai nimic din ele si tot repetam aceleasi greseli.