luni, 29 august 2022

Sapte motive pentru a renunta la Facebook: reteaua sociala iti afecteaza viata si productivitatea


Mijloacele de comunicare au inregistrat in ultimii 100 de ani progrese uimitoare: de la scrisoare la telefon si de la mesaje text la convorbiri video. Insa, in 2004 s-a lansat Facebook, una dintre cele mai importante inventii in ceea ce priveste comunicarea moderna. Facebook s-a propagat in toata lumea ca un virus, ajungand in prezent la peste 1,2 miliarde de utilizatori. Totusi, reteaua sociala are si dezavantaje, potrivit Lifehack. Cat de mult iti afecteaza Facebook-ul viata si productivitatea?

Facebook are parte de tot mai multe critici. Va prezentam mai jos unele dintre cele mai importante dezavantaje cand vine vorba de productivitate:

Facebook te poate demotiva

Sa urmaresti mereu postarile prietenilor de la petreceri sau in timpul altor activitati interesante poate fi un lucru demotivant, intrucat iti vei pune intrebari despre cat de interesante sunt postarile proprii, daca acestea nu sunt la fel de "cool" precum cele ale altor prieteni. Ai putea ajunge sa te simti prost daca o postare proprie nu face suficient de multe like-uri.

Facebook iti distruge abilitatile de comunicare

Desi social media incurajeaza, cel putin in teorie, comunicarea, persoanele care ajung dependente de Facebook au dificultati sa comunice eficient in viata de zi cu zi, ceea ce le poate afecta relatiile de munca sau cele emotionale.

Facebook te manipuleaza sa fii excesiv de atent la ce postezi

Una dintre cele mai mari probleme ale Facebook-ului tine de faptul ca influenteaza cretivitatea oamenilor, intrucat vei avea tendinta sa obtii mai multe like-uri. Iti vei dori ca fiecare post al tau sa fie amuzant, creativ si apreciat de prieteni, ceea ce te va determina sa pierzi mult timp la compunerea sau editarea lui. In tot acest timp, ai putea face ceva mai util pentru viitor.

Facebook iti acapareaza viata

Strategia de marketing a Facebook este destul de simpla: vrea sa petreci cat mai mult timp pe site. In contextul in care multe persoane lucreaza minute bune la fiecare post, pentru a fi cat mai atractiv si apreciat prin like-uri, acestea ajung sa isi doreasca o personalitate mai populara. Astfel, acesti dependenti de Facebook se pot izola de lumea reala si se indeparteaza de personalitatea proprie, in cautarea unei versiuni mai bune a propriului eu.

Facebook iti livreaza cantitati mari de informatii nefolositoare

Este bine sa te informezi citind reviste sau ziare, dar este cu totul altceva sa fii expus din toate partile de informatii care se tot repeta prin share-urile prietenilor tai.

Facebook te face sa relationezi cu oameni neimportanti pentru tine

Te poti uita la numarul de prieteni pe care ii ai pe contul de Facebook. Cati dintre acestia iti sunt prieteni adevarati, cati sunt doar cunostinte sau cate sunt persoane reale? Multe dintre persoanele pe care nici macar nu le cunosti iti vor consuma si ele timpul si energia. Ideal ar fi sa ai in lista de prieteni doar persoane pe care le apreciezi si pe care le intalnesti in viata reala.

Facebook este o pierdere de vreme

Nu multi dintre noi ne dam seama cat de mult timp petrecem navigand pe feed-ul personal cu stiri si postari ale prietenilor sau cat de multe ore - insumat intr-o zi - petrecem urmarind pozele postate de prieteni. Ar trebui sa constientizam ca timpul petrecut pe Facebook este timp liber, pe care am putea sa il folosim sa invatam ceva nou, sa citim o carte sau sa facem alte treburi mai urgente.

sursa:https://www.wall-street.ro


Niciun comentariu: