sâmbătă, 5 iulie 2014

Cum poţi să scapi de tulburare sau de mâhnire fără să-i afectezi pe ceilalţi?

Frământarea lăuntrică poate afecta relaţiile cu ceilalţi? Dacă ai o nemulţumire sau dacă eşti tulburat, relaţia cu cel de lângă tine este afectată de tulburare? Cum poţi să scapi de tulburare sau de mâhnire fără să-i afectezi pe ceilalţi?
Problema noastră, a omului modern, în general, este că ne preocupăm prea mult de mâhnirile noastre şi prea puţin de liniştile noastre. Uitaţi-vă cum căutăm să ne enervăm cu orice preţ. Ne sare muştarul din orice: s-a închis uşa prea repede, ăla a alergat pe lângă mine, ăla a strănutat, ăla nu mi-a zâmbit când am vrut eu sau mi-a zâmbit când nu am vrut.
Sigur că în momentul în care cauţi astfel de motive de mâhnire în raport cu viaţa ta cotidiană vor fi mult mai multe prilejurile de supărare şi de întristare decât cele de bucurie şi de împlinire. Ce vreau să vă spun este că, din nefericire pentru noi, încă nu reuşim sau reuşim prea rar să ne creştem într-atât în Hristos, încât Hristos să fie pacea noastră şi această pace să se transfere către ceilalţi. (...)

Sfântul Ioan Gură de Aur are un cuvânt de învăţătură din Duminica Paştelui, de la Utrenia Învierii, un cuvânt care, de obicei, pentru faptul că are o pagină şi jumătate în cartea de slujbă, este un pic sărit. Se mai întâmplă une­ori... că unii îl sar. Dar în esenţă el este acolo şi poate fi citit. Ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur? Înşiră motivele pentru care trebuie să ne bucurăm... Bucuraţi-vă pentru cutare, cutare... Şi zice: Bucuraţi-vă toţi, căci din mormânt a izvorât iertarea! Ce vine Hristos să aducă sufletelor neliniştite ale apostolilor este iertarea Lui.
(Preot Conf. Dr. Constantin NeculaCreștinism de vacanță, Editura Agnos, Sibiu, 2011, pp. 25-27)

2 comentarii:

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

O MEDITATIE RECENTA :
DOMNUL ESTE APROAPE – GBV
30 Iunie
Şi L au mâniat la apele Meriba şi a fost rău pentru Moise din cauza lor, pentru că i au întărâtat duhul; şi el a vorbit nechibzuit cu buzele lui. Psalmul 106.32,33
Poate că nu există o piedică mai mare pentru ca Duhul Sfânt să fie turnat din abundenţă, decât o atitudine sau un duh nepotrivit cu privire la lucrurile greşite.Aceste versete rezumă pasajul din Numeri 20.1 13. Poporul era însetat şi rostea cuvinte de răzvrătire împotriva lui Dumnezeu şi a lui Moise. Dumnezeu a intervenit şi a lucrat eliberarea, însă duhul lui Moise şi al lui Aaron fuseseră întărâtate. Scriptura spune: „A fost rău pentru Moise“. Cine a fost Moise? Doar puţini oameni au avut cinstea pe care a avut o el. Să privim la acest slujitor al lui Dumnezeu înaintat în vârstă şi care fusese credincios în toată casa lui Dumnezeu; totuşi, în cel de al patruzecilea an al călătoriei prin pustie, o cădere tristă marchează viaţa acestui om.Oare nu suntem şi noi expuşi căderii din aceeaşi cauză? A fost rău pentru Moise, iar răsplata finală care ar fi trebuit să încununeze slujirea lui i a fost refuzată. Însă poporul nu se găsea oare într o stare greşită? Ba da, evident greşită: ei „i au întărâtat duhul“. Dar şi Moise a greşit; şi cine poate să estimeze pierderea pe care a adus o această greşeală?Copiii lui Dumnezeu vorbesc adesea despre „mânie îndreptăţită“; lucrurile greşite îi dor profund şi diavolul profită de aceasta pentru a le întărâta duhul, iar copilul lui Dumnezeu nu mai vede că acesta este un lucru urât înaintea lui Dumnezeu: este cea mai mare piedică în calea părtăşiei şi a slujirii.Întorcându ne la istorisirea stâncii lovite din Exod 17, găsim relatarea unei întâmplări care avusese loc cu patruzeci de ani înainte. Poporul era însetat şi voia apă; se contaminaseră toţi de un duh cârtitor şi răuvoitor; erau de a dreptul exasperanţi şi nerecunoscători în cel mai înalt grad. Răul însă nu a pătruns şi în duhul lui Moise. El a lăsat situaţia în mâinile lui Dumnezeu şi Dumnezeu a intervenit şi a adus eliberarea. Un duh liniştit Îl cheamă întotdeauna pe Dumnezeu să intervină. Duhul întărâtat Îl exclude pe Dumnezeu. De aceea diavolul lucrează pentru a ne întărâta.
„Meat in Due Season“ [„Hrană la timpul potrivit“]

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

O ALTA MEDITATIE INCURAJATOARE:
Cuvântul
Lui Dumnezeu pentru astăzi
2 IULIE IMPLICĂ-L PE DUMNEZEU ÎN MUNCA TA
„Voi sunteți sarea pământului" (Matei 5:13)
Jon Gordon spune: „Le vorbesc multor organizații despre importanța conducerii pozitive și beneficiile construirii unei culturi pozitive care alimentează performanța. Cu toate acestea, cea mai frecventă întrebare care mi se pune este: „Cum îmi pot păstra o atitudine pozitivă atunci când șeful meu nu o face?" lată câteva sugestii: chiar dacă nu tu ești șeful, concentrează-te să fii cel mai bun și să scoți ce e mai bun din oamenii cu care lucrezi... dă la o parte negativismul și comentariile negative. Nu uita, nu poți controla ceea ce spun sau fac ceilalți, dar poți controla modul în care reacționezi". Dr. David Hawkins spune: „Optzeci la sută din populație vibrează la o frecvență negativă. E pretutindeni în jurul nostru. Ferește-te de conflicte!" Există un proverb care spune: „Nu te lupta niciodată cu un porc pentru că amândoi vă murdăriți - dar porcul se va simți bine!" Domnul Isus a spus: „Voi sunteți lumina lumii. O cetate așezată pe un munte, nu poate să rămână ascunsă" (Matei 5:14). la decizia de a fi lumina ce luminează la locul de muncă. Concluzie: celor mai mulți nu le place să fie negativi. De multe ori sunt așa din cauza stresului, a faptului că sunt prea ocupați și din cauza fricii. Majoritatea dintre ei au nevoie de un telefon care să-i deștepte să-și părăsească făgașul și spre deosebire de ceea ce poate crezi, tu poți fi un instrument al schimbării. Domnul Isus a mai spus: „Voi sunteți sarea pământului", iar sarea are două funcții. împiedică lucrurile să se strice și dă gust și savoare. Datoria ta ca și creștin este să luminezi, să reconciliezi și să dai speranță celor din jurul tău; inclusiv celor cu care lucrezi în fiecare zi". Așa că implică-L pe Dumnezeu în munca ta.