Ce am învățat de la Eminescu?
Am învățat lecții valoroase despre iubire, natură, patriotism și condiția umană.
Da, Eminescu ne învață despre complexitatea și profunzimea iubirii. Poezii precum "Luceafărul" și "Sara pe deal" explorează sentimentele de dor, pasiune și melancolie, arătându-ne cât de puternice și transformatoare pot fi aceste emoții. De la el am învățat să prețuim și să respectăm mediul înconjurător.
În multe dintre poeziile sale, Eminescu descrie natura cu o sensibilitate aparte. "Dorința" și "Revedere" sunt doar două exemple în care poetul își exprimă admirația pentru frumusețea naturii și legătura profundă pe care o simte cu aceasta.
Eminescu a fost un mare patriot, iar acest lucru se reflectă în operele sale. Poezii precum "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie" și articolele sale politice ne arată dragostea și devotamentul său față de țară. De la el am învățat importanța de a ne cunoaște și respecta rădăcinile și de a lupta pentru valorile și idealurile noastre.
Prin operele sale filosofice și meditative, precum "Scrisoarea I" și "Glossa" abordează teme profunde precum timpul, destinul și efemeritatea vieții. De la el am învățat să ne punem întrebări și să căutăm sensul în experiențele noastre.
Nevoile personale erau pentru Eminescu lucruri pe care nu le lua în seamă. Îi păsa mai multe de nevoile, suferinţele sau fericirile altora.
”Când ne întorceam de la redacţiune, era lapoviţă şi el călca pe ici, pe colo prin băltoace. Trecând peste strada Colţii (...) venea spre noi un om desculţ şi zdrenţăros. Uite - grăi Eminescu - arătându-mi-l. Iată mizeria lumii în care ne trăim zilele. Rezemat apoi de unul dintre planchetele de cărămidă, el îşi dete silinţa să se descalce pentru a-i da nenorocitului aceluia încălmănintea sa. Ai căpiat, omule?, i-am zis. O să-i dai tu ghetele tale, dar rămâi însuţi tu desculţ? Eu?!, răspunse el. De mine să nu-ţi pese. Eu pot să umblu şi desculţ, dar el, săracul?!” spune prietenul său, Slavici.
15.01,2025
Sorin Micuțiu
Ziua Culturii Naționale și consemnării a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu