miercuri, 25 decembrie 2024

„La tulpină“ - Colindul care a păcălit cenzura comunistă, în satul Holbav


În prima zi de Crăciun, Ceata de Feciori din Holbav va pleca prin sat la colindat, preotul fiind primul gospodar la poarta căruia se vor opri să cînte „La tulpină“

Ceata de Feciori din Holbav se mîndreşte că în prima zi de Crăciun, atunci cînd pornesc la colindat prin sat, ei cîntă unele din cele mai vechi colinde care  se cîntă în judeţ. „Nimeni nu ştie cu exactitate de cînd datează aceste colinde. Eu le-am învăţat prin 1968 de la o persoană care a murit acum zece  ani, iar acea persoană le ştia de la tatăl său şi tot aşa. Probabil că au mai mult de 150 de ani. Spun asta socotind după limbajului arhaic folosit în  aceste colinde“, povesteşte Gheorghe Oprea, cel care pînă în 2004 a fost primarul comunei, iar acum lucrează la o monografie a comunei Holbav,  lucrare pe care îşi propune să o lanseze foarte curînd, monografie în care colindele vor ocupa un loc foarte important.

marți, 24 decembrie 2024

Gânduri despre autografe și cărți în dar


Autograf

Pe fila albă, neatinsă,
Un semn de mână mi se cere,
Dar eu, cu inima deschisă,
Îți dau doar versuri, cu plăcere..

În loc de semnături pe carte,
Îți las cuvinte, gânduri, vise,
Să-ți fie far în nopți deșarte,
Să-ți fie aripi neînvinse.

*   *   *

Un autograf e doar o urmă,
Ce timpul peste ani, o curmă,
Așa că ia această carte,
Și lasă versul să te poarte!


Am publicat patru cărți de poezii și, de fiecare dată când ofer una, prefer să o fac fără autograf. Pentru mine, ceea ce contează cu adevărat este conținutul cărții, mesajul și emoțiile pe care le transmit prin versuri. Un autograf, din punctul meu de vedere, nu adaugă valoare literară sau emoțională textului, ci doar un element de personalizare care, în opinia mea, nu cred că este esențial.

luni, 23 decembrie 2024

Traian DORZ (n. 25 decembrie 1914 - d. 20 iunie 1989 )

Literatura sensibilitatii religioase românesti a avut în poetul Traian Dorz una din vocile sale de o expresie cu totul aparte, am putea spune unica, prin profunzimea trairii religioase.

Poetul a vazut lumina zilei în noaptea de Craciun a anului 1914, în catunul Râturi (azi Livada Beiusului) din comuna Mizies, judetul Bihor, în apropiere de Beius. Parintii sai, Constantin si Maria, erau buni gospodari si crestini respectati în sat pentru cinstea si vrednicia lor. Era unicul copil la parinti si, bineînteles, acestia voiau sa-l vada ajungând un bun gospodar la casa lui si un sprijin de nadejde la batrânete. Baiatul însa se simtea nascut pentru altceva, mai bun.

Iubea cartea, citise tot ce era de citit în micuta biblioteca a scolii primare si în aceea a bunului sau învatator, Savu Halbac. Dar, tocmai acum, la terminarea celor sapte clase, a intervenit ceva, un eveniment-cheie, în viata copilului Traian Dorz, care i-a schimbat traiectoria existentei sale. La examenul de încheiere a celor sapte clase primare, sustinut la Beius în 7 iunie 1930, a fost premiat, iar preotul care preda Religia, pentru raspunsurile exemplare la aceasta disciplina, i-a dat ca premiu special cartea Corabia lui Noe, de preotul Iosif Trifa, din Sibiu. Autorul era întemeietorul si conducatorul pamântesc al Miscarii Oastea Domnului, înfiintata la 1 ianuarie 1923, la Sibiu, o lucrare de regenerare moral-spirituala a poporului nostru în granitele ortodoxiei strabune. Cartea l-a zguduit puternic pe proaspatul absolvent. În 8 iunie, în duminica Rusaliilor, terminând lectura cartii, simti ca trebuie sa-si schimbe viata, asa cum autorul, în final, o propunea fiecarui cititor.

luni, 16 decembrie 2024

SE APROPIE CRĂCIUNUL... Să ne aducem aminte şi de cei săraci şi năcăjiţi


O istorie veche ne spune că de la Răsărit a mai plecat un crai (în afară de cei trei) să-L afle pe Hristos. Artaban îl chema pe acest al 4-lea crai şi a plecat şi el, cu aur mult, să-L afle pe pruncul Iisus. Dar în calea lui a întâlnit oameni flămânzi, năcăjiţi, săraci, bolnavi şi, făcându-i-se milă de ei, le-a tot dat din aur, până când, apropiindu-se de Vifleem, s-a trezit că nu mai are nimic. Şi s-a întristat foarte Artaban, dar în somn i s-a arătat Iisus şi i-a zis: „Nu te întrista, Artabane, căci amin zic ţie: tu M-ai aflat cu adevărat pe Mine”...

Se apropie Crăciunul. Vrei săi afli şi tu, cititorule, pe Pruncul Iisus şi să I te închini Lui? Vrei să prăznuieşti cu adevărat Naşterea Domnului? Intră atunci cu ajutor în casa celui sărac, năcăjit, bolnav, căci El a zis: „Orice veţi face unuia dintre aceşti mai mici, Mie Mi-aţi făcut” (Mt 25, 40).

duminică, 15 decembrie 2024

Recunoștință și apreciere pentru poeziile acrostih ale d-lui Vasile Bele


Îi mulțumesc din suflet d-lui Aurel Bele, cunoscut sub pseudonimul Vasile Bele, pentru frumoasele poezii acrostih pe care mi le-a dedicat. Gestul său m-a emoționat profund și m-a făcut să mă simt cu adevărat apreciat. Fiecare vers a fost o surpriză plăcută și o dovadă a talentului și sensibilității sale poetice.

Sunt recunoscător pentru timpul și efortul pe care le-a investit în aceste creații și pentru felul în care a reușit să surprindă esența numelui meu și a volumelor mele de poezii. Este o onoare să primesc o astfel de atenție din partea dumnealui.

Am fost mereu impresionat de dedicarea domniei sale față de promovarea culturii și tradițiilor noastre. Prin munca sa, reușește să aducă la lumină frumusețea și autenticitatea valorilor noastre tradiționale. Eforturile sale în cadrul revistei Din Vatra Satului și numeroasele sale volume de poezii și monografii sunt o mărturie a pasiunii și devotamentului său.

Premiile și recunoașterile pe care le-a primit de-a lungul anilor sunt pe deplin meritate și reflectă impactul pozitiv pe care l-a avut asupra comunității noastre culturale. Este un adevărat promotor al talentelor locale și un exemplu de implicare și dăruire. Un poet și etnolog român, cu studii la Universitatea de Nord, unde a obținut un masterat în etnoturism cultural și o specializare în română-etnologie.

Cu sinceritate și apreciere,
Sorin Micuțiu

luni, 2 decembrie 2024

Importanța votului și drepturile cetățenești

Desen & © – Alex DIMITROV

Votul reprezintă unul dintre cele mai fundamentale drepturi într-o democrație. Este mijlocul prin care cetățenii își exprimă voința și influențează deciziile politice. Dreptul de a vota și de a fi votat sunt esențiale pentru funcționarea unei societăți democratice, iar exercitarea acestui drept trebuie să fie făcută cu discernământ și fără influențe externe.

Dreptul de a vota

Dreptul de a vota este un pilon al democrației. Acesta permite cetățenilor să participe activ la procesul decizional și să contribuie la formarea guvernului. Așa cum spunea John Lewis, un cunoscut activist pentru drepturile civile: „Votul este prețios. Este cel mai puternic instrument non-violent pe care îl avem într-o societate democratică și trebuie să-l folosim” 

Dreptul de a fi votat

La fel de important este și dreptul de a fi votat. Acesta asigură că orice cetățean are posibilitatea de a candida pentru funcții publice și de a reprezenta interesele comunității. Abraham Lincoln, unul dintre cei mai respectați președinți americani, a afirmat: „Buletinul de vot este mai puternic decât glonțul”