luni, 21 decembrie 2015

„La tulpină“ - Colindul care a păcălit cenzura comunistă, în satul Holbav


În prima zi de Crăciun, Ceata de Feciori din Holbav va pleca prin sat la colindat, preotul fiind primul gospodar la poarta căruia se vor opri să cînte „La tulpină“
Ceata de Feciori din Holbav se mîndreşte că în prima zi de Crăciun, atunci cînd pornesc la colindat prin sat, ei cîntă unele din cele mai vechi colinde care  se cîntă în judeţ. „Nimeni nu ştie cu exactitate de cînd datează aceste colinde. Eu le-am învăţat prin 1968 de la o persoană care a murit acum zece  ani, iar acea persoană le ştia de la tatăl său şi tot aşa. Probabil că au mai mult de 150 de ani. Spun asta socotind după limbajului arhaic folosit în  aceste colinde“, povesteşte Gheorghe Oprea, cel care pînă în 2004 a fost primarul comunei, iar acum lucrează la o monografie a comunei Holbav,  lucrare pe care îşi propune să o lanseze foarte curînd, monografie în care colindele vor ocupa un loc foarte important.


Transmise din generaţie în generaţie
Colindele pe care le cîntă tinerii din Holbav au fost transmise din generaţie în generaţie. „Textul acestor colinde s-a transmis nu doar din tată-n fiu, ci  şi în Ceata de Feciori de la vătaf la vătaf. Toate au o tematică religioasă şi preamăresc Naşterea Domnului. Ceea ce se poate spune despre aceste  colinde este că s-ar putea ca ele să dateze de undeva din jurul anului 1850. Spun asta pentru că limbajul versurilor este unul specific acelei perioade de timp“, spune Gheorghe Oprea. El a precizat că la Holbav feciorii merg în seara de Ajun pe dealuri unde cîntă colindele, iar în ziua de Crăciun, după ce participă la slujba de la biserică, pornesc prin sat la colindat, prima casă unde se opresc fiind a preotului, iar prima colindă care se cîntă este în fiecare an „La tulpină“.

Au păcălit cenzura comunistă
Gheorghe Oprea spune că feciorii din sat au reuşit, pe la sfîrşitul anilor ’60, să păcălească cenzura comunistă şi să continue să cînte aceste colinde foarte vechi. „Îmi amintesc că în 1953 autorităţile au interzis cîntarea oricăror colinde tradiţionale cu conţinut religios. Noi am reuşit, însă, să  continuăm să le cîntăm în fiecare an. De-a lungul vieţii am făcut multe programe culturale pentru comuna noastră. În 1968, cînd am revenit în sat  din armată, mi s-a cerut să compun un colind pentru a fi trimis la Braşov la aprobare. Am primit aprobarea pentru acel colind, am fost ales vătaf al  cetei de feciori şi am început să repetăm. Noi, însă, nu repetam acel colind pentru care aveam aprobare, ci pe cele vechi. O făceam cu frica de a fi  descoperiţi, dar am avut noroc, nu a venit nimeni să controleze, iar de Crăciun am cîntat aceste colinde. De atunci, feciorii le cîntă în fiecare an fără  întrerupere. Poate că am profitat şi de o conjunctură favorabilă, pentru că în septembrie 1968 s-a desfiinţat comuna Holbav şi am fost alipiţi administrativ comunei Vulcan, şi  poate de aceea nu am fost băgaţi în seamă“, povesteşte fostul primar.

Autor: Harald Odăţeanu, 24.12.2010

Niciun comentariu: