marți, 27 noiembrie 2018

Alte mărturii despre fotograful Unirii – Samoilă Mârza


Odatã, era prin 1947, am fost la adunare la Nãcîrlești, acolo pe la Intregalde. Era acolo un frate, Ioan, prieten cu fratele Opriș. Și fratele Opriș a organizat adunare mare acolo. Au venit frați mulți, de dimineațã. Am fost la bisericã la slujbã și apoi fratele Opriș i-a cerut voie preotului sã facem adunare în bisericã. Dar preotul nu a fost de acord, a refuzat categoric. Zicea cã nu se poate, cã Oastea e de la Sibiu, e ortodoxã iar noi sîntem greco catolici. Și nu a vrut nicicum.

A intervenit în discuție și un om deosebit, un fotograf pe nume Samoilã Mîrza, din Alba Iulia și a zis: Pãrinte, și eu sînt greco catolic, sînt din Alba Iulia și din Oastea Domnului. Și ca mine sînt mulți alții. Lãsați-ne sã facem adunare. Dar pãrintele nu și nu. Atunci frații au plecat cu toții la fratele Ioan acasã și acolo în curtea și în grãdina lui au fãcut adunare. A fost tare fain. Se vorbea de pe scãrile casei, era ca în amfiteatru. De la Corna venise un grup mare de frați. Unii au venit cãlare pe cai, alții pe jos tot drumul. A fost de nedescris. Dar știi cum e, omul rãu e tot rãu. Zilele urmãtoare pãrintele i-a zis fratelui Ioan din sat, unde fusese adunarea, cã trebuie sã vinã acolo sã sfințeascã locul, cã l-au pîngãrit ostașii. Nu știu dacã a fãcut sau nu treaba asta, probabil cã nu, dar așa s-a exprimat.


 N. B. - Interesant. De obicei greco catolicii s-au purtat frumos fațã de Oaste.

- Da, dar uite cã au mai fost și din ãștia. Fotograful ãsta, Samoilã Mîrza, de care am vorbit, l-a fotografiat și pe fratele Marini și a rãspîndit printre frați fotografia lui. Odatã, în adunare, fratele Marini i-a luat fotografia și i-a interzis sã-l mai pozeze și sã mai rãspîndeascã fotografii cu el.

 N. B. - Dar de ce le fãcea, ca sã le vîndã?

- Nu, din prețuire pentru fratele Marini. Dar el, cum era smerit, nu i-a plãcut sã se rãspîndeascã fotografii cu el. Era fotograf mare, Mîrza ãsta. A fost și la Alba Iulia în 1918, la sãrbãtoarea Unirii, ca fotograf oficial. El a fotografiat adunarea Reîntregirii. Toate fotografiile sînt fãcute de el. Era din Galtiu, lîngã Suntimbru. Iar oamenii din sat, în semn de prețuire, au ridicat un monument în amintirea lui.

N. B. - Chiar așa?

- Da, i-au fãcut statuie la el în sat. Și era prieten cu fratele Opriș. Și cu mine era prieten, ne-a fãcut poze la nuntã.interviu cu fr. Gligor Braic

din cartea fr. Nelu Beg - ”Un bun ostaș al lui Hristos  -  Ioan Opriș”

Niciun comentariu: