duminică, 3 decembrie 2023

De ce are nevoie dragostea de dovezi?


Auzim adeseori că fără dovezi, nu există iubire.
Cât de importante sunt pentru mine, aceste dovezi de iubire?
Poate dura o prietenie fără aceste dovezi de iubire?

Nu, spun eu, o prietenie, are nevoie de încredere reciprocă, este vital acest lucru.
Eu cred că dovezile de iubire sunt carburantul care face să ardă şi intensifică dragostea.
Când dovezile de iubire lipsesc, lipseşte şi dragostea.
Uneori încerc să-mi exprim sentimentele, să scot la iveală dovezile mele de iubire, pentru un semen sau altul, dar nu primesc nici un răspuns. Atunci am senzaţia că vorbesc singur, şi mă retrag în mine întrebându-mă: “Oare cer prea mult decât sunt eu capabil să ofer?”

Aţi simţit vreodată nevoia să ţii telefonul aproape în aşteptarea unui apel? Un singur apel, o singur cuvânt: “ Ce faci, eşti bine?”

Când auzi fel şi fel de declaraţii spuse ca pe bandă rulantă, despre iubire, părtăşie şi prietenie, cum se întâmplă deseori, inima simte că iubirea îşi pierde puterea şi atunci nu este oare ea îndreptăţită să ceară dovezi?

Sunt eu prea dornic de dovezi de iubire? Este un păcat?

P.S. Nu știu de ce, dar simt nevoia după ani și ani să revin la această postare...

S.M.


3 comentarii:

Miriam spunea...

Sorin, mulţumim pentru sinceritatea mărturiei şi întrebărilor tale. Mărturisesc că m-am regăsit în ele 100%. De aceea ce voi încerca să scriu este un răspuns şi pentru mine…
Mai întâi apelez la următoarele citate pe care le port de mult în suflet ca pe un fel de balsam la nevoie, atunci când aşteptările neîmplinite aduc îndoială, poate pentru doar câteva secunde:

,,Doar pentru că cineva nu te iubeşte aşa cum vrei tu, nu înseamnă că nu te iubeşte cu toata fiinţa sa. “( Gabriel García Márquez )

,,Un prieten adevărat te prinde de mână şi îţi atinge inima.” ( Gabriel García Márquez )

,,Prietenii sunt acei oameni rari care te întreabă ce mai faci şi apoi aşteaptă să audă răspunsul.”
( Ed Cunningham )

‘Prietenii sunt ca stelele: nu ii vezi mereu, dar stii ca sunt acolo si zambesc atunci cand se gandesc la tine.’

,,Prietenia sfarseste acolo unde incepe neincrederea. “ ( Seneca )

,,Omul care vorbeşte sincer simte, astfel, trebuinţa să se şi dăruiască, dar şi să dorească ca celălalt să i se dăruiască prin ascultarea lui deplină şi prin răspunsul lui. Fiecare e un cuvânt ipostatic sau personificat inepuizabil, care simte trebuinţa să se comunice, ca atare, la nesfârşit, dar şi să primească pe altul ca răspuns personificat la cuvântul său personificat. Sau fiecare e un cuvânt personificat, distinct ca solicitare şi ca răspuns. Căci cine se comunică altuia îşi manifestă chiar prin aceasta pornirea de-a se da şi cererea de a-1 vedea pe celălalt ca răspuns, arătându-se pe sine, chiar prin aceasta, ca persoană ce are nevoie de celălalt sau răspunde nevoii celuilalt.”
(din “Chipul nemuritor al lui Dumnezeu”, Pr. Dumitru Staniloae, Editura Mitropoliei Olteniei – 1987 )

Este aparent inexplicabil de ce avem atâta nevoie de iubire…Dar cum să nu fim aşa, dacă chiar Mâinile Iubirii ne-au plăsmuit fiinţa, El Dumnezeu al cărui nume este Dragoste. Şi apoi, prin această nevoie interioară, suntem atraşi în cele din urmă către El, Dragostea supremă.
De ce avem nevoie de o comuniune prin iubire? De ce vrem să dăruim iubire şi aşteptăm un răspuns ( nu ca răsplată, evident ) ? Pentru că suntem creaţi asemeni Sfintei Treimi, o Treime Sfântă de iubire, cu o comuniune a iubirii care este ca un fluid ce curge liber dinspre unul înspre altul…
Iubirea, atunci când este reală, transpare . Ea nu poate fi ascunsă. Iubirea este creativă în dărui dovezi de iubire fără a-şi propune acest scop. Pur şi simplu vrea să îl răsfeţe pe cel iubit.
Dar dacă cel iubit nu răspunde, nu primeşte iubirea noastră, ai dreptate că ne închidem în noi…Ne sperie şi ne doare această lipsă de comuniune…
Există teoria că trebuie să iubim pur şi simplu şi să nu aşteptăm răspuns, ci să găsim desfătare doar în a dărui…Dar, sincer, eu încă nu am ajuns la această ,,performanţă"…Iubirea presupune relaţie….Poate că iubindu-mi duşmanul, nu aştept răspuns, dar ce bucurie ar fi să accepte iubirea mea, sau chiar să răspundă şi să intrăm într-o relaţie de prietenie!
Nu ştiu cât egoim este în toate astea…Încă nu am lumină…
Citeam undeva că omul are un fel de rezervor emoţional care trebuie umplut cu dovezi de iubire. Fiecare dintre noi are un anumit limbaj prin percepe iubirea:
- Cuvinte
- Daruri
- Servicii
- Atingeri
- Timp de calitate
Voi reveni cu o detaliere a celor de mai sus.
Până atunci, ne rugăm pentru tine, Sorin, ne rugăm pentru toţi fraţii şi surorile noastre ca să simtă iubirea celor din jur, fără de care înaintarea noastră ar fi târâre, nu zbor…
Ca un sfat ce mi-l spun şi mie: să nu avem aşteptări mari, fiindcă şi dezamăgirile vor fi mari!
E minunat când dovezile de iubire ne surprind!

Slăvit să fie Domnul!

ana spunea...

"De ce are nevoie dragostea de dovezi?"

Chiar, de ce are?

Spunea cineva ca ,,credinta si dragostea trebuie marturisite". Si sunt de acord, fiindca fara marturisirea cu cuvinte si , mai mult de atat, cu fapta, la ce bun sa fie acestea in inima? Cui folosesc? Pe cand marturisirea lor, dovedirea lor, ar face pe cei din jur fericiti, mai ales pe cei ce asteapta dragostea noastra!
Dragostea te face sa zambesti, sa iti straluceasac ochii, sa pui mana pe telefon si sa suni intreband:,, Ce faci? Esti bine? ". Dragostea te intreaba daca ti-e foame, daca ti-e cald, daca ai pace in suflet? Si e in stare nu numai sa intrebe, ci sa faca ceva pentru a hrani, pentru a incalzi, pentru a alina o rana.

Asteptarile dovezilor de iubire , cred eu ca sunt legitime.
Uneori dovezi de iubire confirma ca exista un dram de iubire, ca se inmulteste, ca se innoieste sau ca ramane...
Iti doresc sa simti iubirea celor din jur, si mai cu seama iubirea celor pe care ii iubesti!

Ina spunea...

Adevarat spui:,,Când auzi fel şi fel de declaraţii spuse ca pe bandă rulantă, despre iubire, părtăşie şi prietenie, cum se întâmplă deseori, inima simte că iubirea îşi pierde puterea şi atunci nu este oare ea îndreptăţită să ceară dovezi?"
E ca si cum ni s-ar face pofta de ceva bun :) Am glumit!
Mi se intampla uneori, ca niste fraze frumoase, niste gesturi gingase, sa imi doresc sa le primesc si eu...Uneori un cantec ma rascoleste mult...Cred ca sunt cam egoista :( Astept,astept, dar eu ce dau??...
Felicitari pentru postare!