vineri, 10 noiembrie 2023

Nu vă vindeți moşiile, de dragul de a veni la oraș!

 


Ce ne e dat să vedem! Din multe părţi vin veşti că poporul nostru şi-a pierdut dragostea faţă de moşie şi faţă de lucrul câmpului. În această schimbare sufletească se ascunde o mare primejdie: primejdia de a ajunge iară slugile altora.

Până acum poporul spunea: bagă banii în moşie, că pământul ne hrăneşte, măcar că el nu cere de mâncare; şi orice primejdie a trece el rămâne tot întreg. De când s-au împărţit moşiile, vedem lucru curios: oamenii, îşi vând moşia pe nimic, părăsesc satul, şi din stăpân vine să se bage slugă la fabricile streinilor. După ce vin la oraş văd, că ce capătă de la fabrică, deşi lui îi păreau grozav de mulţi bani, n-ajunge să plătească chirie, să mânânce şi să se îmbrace. Că la oraș primeşti bani mulți, dar n-ai nimic în curte, în pod şi în pivniţă şi trebuie să le cumperi pe toate, până şi frunza de pătrânjel.

Unde mai pui, că tot din câțiva în câţiva ani, lucrările nu merg, şi atunci flămânzesc în adevăr mii de oameni.

Câți nu s-ar întoarce îndărăt din cei ce au venit la oraş, dar nu mai au unde şi li-i ruşine de oameni. De aceea stau şi chinuie, şi cătră cei din satul lor cearcă să se arate veseli şi că e bine. Cum să fie bine, când tu nu mai ai nimic, decât palmele? Şi asta numai când eşti sănătos. La sat n-ai bani, dar tot mai găsești ceva: ba un bruş de mămăligă şi o ceapă, ba un ou, ba un puisor, ba la Crăciun un purcel, şi mai poţi pune un războiu în casă să te îmbraci. La oraş o dau mai bine numai cei ce au meserii şi învăţătură, şi aceştia sunt mai numai streinii, şi ei fac loc tot la de ai lor.

Şi atunci iacă, ce se întâmplă? Românii îşi vând moşiile aproape pe nimic şi vin slugi la oraş. Moşiile le cumpără tot streinii, cari ştiu ce fac. Şi poate veni vremea, când nemaiavând ce face la oraş, lumea va pleca iar spre sat, şi atunci şi acolo unde el era stăpân se va băga slugă la strein. Și-o fi vai şi amar de noi!

Nimeni să nu se ia după fumuri, că se face domn, Domnia nu stă în haine şi în a şedea, ci în muncă bine rânduită şi în cămara, podul şi grajdul plin. Şi să nu uitați vorba veche: al cui e pământul, acela e stăpânul țării. Şi domn e numai cel ce e stăpân pe ceva! Vedeți nemeşii unguri, cum caută cu orice preţ să puie mâna iară pe moşii !

Deci nu vă vindeți moşiile, iar de n-aveţi încătrău, vindeți-le numai la Români!

 

 

Pr. Iosif Trifa în foaia Lumina Satelor, anul 1927, nr. 30

Niciun comentariu: