sâmbătă, 26 iulie 2025

„De vorbă cu scriitorii și cărțile lor” - o seară în care poezia a respirat prin oameni

 


Sâmbătă, 26 iulie 2025, în cadrul Zilelor Hunedoarei, Biblioteca Municipală Hunedoara a devenit un adevărat templu al cuvântului scris, găzduind evenimentul „De vorbă cu scriitorii și cărțile lor” - o întâlnire care a pus în lumină frumusețea poeziei, a memoriei culturale și a părtășiei sincere dintre autori și public.
 
Organizat de Primăria Municipiului Hunedoara și Biblioteca Municipală Hunedoara, cu sprijinul membrilor Cenaclului Literar și de Jurnalism „Victor Isac”, evenimentul a reunit un public elevat și un grup de scriitori valoroși, care au oferit, prin cuvintele lor, momente de meditație și emoție pură.
 
Gazda serii, doamna Lucia Tănase, a condus cu sensibilitate și dăruire această întâlnire, invitând la cuvânt poeți care au citit din creațiile proprii, au depănat amintiri și au vorbit despre contextul cultural contemporan, precum și despre parcursul cărților lor.
 
Printre aceștia s-au numărat: Paulina Popa, Victoria Stoian, Doina Brândușa Landen, Daniel Marin, Dumitru Tâlvescu, Constantin Grecu, Dumitru Tuhuț, Mihai Victor Afilom, Monica Mihaela Minescu, Micuțiu Sorin, Dumitru Dumitrescu, Ana Almășan Ciontea, Teodora Muntean, Gheorghe Stoica, Ioan Neamțu, Dorin Olariu și Gabriela Mureșan (invitată specială din Timișoara).
 
Nu a fost o seară ca oricare alta. Poezia a fost vie, vibrantă, a stârnit fiori și a născut imagini care rămân.
 

 
De ce să alegem o seară de poezie? 
Pentru că, într-o lume care aleargă grăbită, poezia te oprește. Îți oferă liniște, profunzime și sens. Te aduce mai aproape de tine și de ceilalți. Așadar, dragii mei, alegeți să fiți acolo unde cuvintele capătă trup și suflet, pentru că în astfel de momente, cultura nu e un lux, ci o hrană necesară.

La final, s-a conturat un gând esențial: 
Dacă în toate localitățile unde se organizează Zilele orașului s-ar pune mai mult accent pe cultură, astfel de întâlniri ar deveni o obișnuință - iar viața comunităților noastre ar fi mult mai bogată. Pentru aceasta, e nevoie de mai mult decât bunăvoință: e nevoie de implicare, de continuitate și de respect față de creație și creator.
 
Mulțumiri sincere organizatorilor care au făcut posibil acest moment deosebit, dar și publicului minunat, care a oferit cel mai frumos premiu: răbdarea de a asculta și aplauzele sincere - semn că poezia a ajuns la inimă.  Iar inimile au fost cu atât mai atinse cu cât poeții nu s-au temut să vorbească despre Dumnezeu - cu delicatețe, cu curaj, cu iubire - făcând din poezie nu doar artă, ci și rugăciune.

Mulțumim și Asociației oamenilor de cultură și artă din Județul Hunedoara (ASOCA) prezentă la acest eveniment prin poeți valoroși.

*  *  *

Serile orașului încep cu poezie

Coboară seara peste Hunedoara
ca o poezie scrisă în amurg.
Soarele atinge cerul
ca pe o copertă veche,
și-o mână nevăzută
deschide o nouă seară peste oraș,
nu cu fanfară,
ci cu foșnetul unei pagini de carte.

La biblioteca cetății,
cuvintele se așază cuminți pe scaune,
așteptând să fie rostite.

Se adună oameni și tăceri,
scriitori și priviri curioase.
Nu-i lumină mai clară
decât o poezie care unește
trecutul, prezentul și viitorul.

Serile orașului încep
nu cu artificii,
ci cu o seară încărcată de muze.
Curentul literar trece prin noi
ca o tensiune blândă,
gata să aprindă
sărbătoarea.

26.07.2025
Sorin Micuțiu

Fotografii de la acest eveniment aici: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu